24. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kino ei saa ehitada nagu H&M'i

Apollo kino juht Mauri Dorbek
Foto: Andres Haabu
Apollo kino juht Mauri Dorbek ütles, et kino ei saa ehitada igale poole, kuna selle jaoks on tarvis ehitada eraldi ruumid ja saada ühiskonna heakskiit. Tema sõnul ei saa päris nii ka, et kui kino välja ei tule, siis teeme H&M kaupluse sinna.

Kui mõni aasta tagasi märkis Forum Cinemasi juht Kristjan Kongo, et Tallinnast välja pole mõtet kino ehitada, siis nüüd on Apollo teist teed läinud. Lisaks Tartule on kino ehitatud Pärnusse ja peatselt hakatakse tegutsema ka Narvas.

Kongo märkis, et Forum Cinemase strateegia on pigem laienda jõuliselt kogu Baltikumis, nii olemasolevate kinode ja linnade mõttes kui ka võimalusel sisenda uutesse linnadesse.

Apollo juht Mauri Dorbek märkis, et pärast Pärnu kino tulekut vaatasid kõik teised linnad, et neile on samuti kino vaja. Narvas hakkab Apollo kino tegutsema 2016. aasta aprillist. Tartus tuleb Mustamäe kinoga sarnane Lõunakeskusesse, kuhu plaanitakse kuus saali.

„Kino ei saa ehitada igale poole ja ta vajab selgelt linna ja ühiskonna heakskiitu. Kino vajab eraldi ruume, mis on selleks ehitatud,“ selgitas Dorbek. Ta märkis, et nii päris ei saa, et proovime kuhugi kino teha ja kui välja ei tule, siis teeme H&Mi.

Dorbek meenutas, et Apollo ei tulnud turule tühjalt kohalt, vaid seetõttu, et oli selge seisak. Praegu üritab Apollo kinoturgu muuta atraktiivsemaks ning luua kliendile rohkem võimalusi. See tähendab, et kinoäri on ühisel turul kogu meelelahutusäriga ning tuleb leida võimalus, et vaba aja sisustamisel eelistaks inimene kino. Seetõttu on ka Solarise kino osa suurest meelelahutuskomplektist ning ka Lõunakeskus paistab silma laia meelelahutusvalikuga.

Apollo investeerib selle aasta lõpus ja järgmise alguses Mustamäe kino ja Solarise kino tehnikasse 2,5 miljonit eurot.  Suur osa sellest investeeringust läheb sisuliselt heli ja pilti. Apollo paigaldab uued Barko 4K laserprojektorid, helisüsteemid ja ekraanid. Kui jätta tehniline jutt kõrvale, muutub edastatav pilt sügavamaks. 

Kui 2,5 miljonit läheb ainult kinotehnika peale, siis Mustamäe avatava kino täisinvesteering on Dorbeki sõnu suurem. Ta rõhutas, et lisaks pildile ja helile tuleb arvestada ehituse endaga, toolidega, heli tuleb isoleerida jne.Forum Cinemas on sel aastal investeeritud Coca-Cola Plazasse üle miljoni euro, mida saab kogeda uues SCAPE saalis. Selle aasta juunis avas Coca-Cola Plaza uue kinosnäkipoe ning on palju panustanud e-süsteemide arendusse. Investeeringud kinode uuendusse ja ka laienemisse jätkuvad kindlasti tulevastel aastatel. Lähima 2-3 aasta jooksul on kindel plaan rajada vähemalt veel üks kino Tallinnase ja teine Tartusse.

Loe Äripäevast pikemalt, kuidas mõjutavad investeeringud piletihinda ning kuidas elavad väiksemad kinod nagu näiteks Sõprus ja Kosmos Imax. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700