23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu kaubandus- ja vabaajakeskus Kvartal on osaliselt avatud

TTK Kultuurikeskus juhatuse liige Kaire Krevalt ja Tartu TK juhatuse esimees Tarmo Punger
Foto: Raul Mee
Reedel, 20. mail, avas Tartus uus kaubandus- ja vabaajakeskus Kvartal uksed kutsutud külalistele. Vestlesime Tartu Tarbijate Koperatiivi juhatuse esimehe Tarmo Pungeriga, et teada saada, kui palju kliente nad avanädalal ootavad ning kui keeruline oli antud maja püsti panna.

Pungeri sõnul oli kogu keskuse arendamise juures krediteerimise ja finantseerimise poole leidmine üllatavalt pikk ja keeruline protsess. „Oli tarvis tõestada, et Eestis ning Tartus on võimalik midagi suur ja korralikku ära teha. Et see hakkab tööle ning keskusesse tulevad rentnikud, kes hakkavad raha maksma ja pärast ka kliendid,“ rääkis Punger. Lisades, et see osutus küllalt põnevaks protsessiks.

„Rahastamise poole pealt tõestasime ära, et see toimib ning teeme ära. Me ei ole tänaseks veel lõpuni valmis, sest 40% majast on veel ehituses. Minu jaoks on hetkel suur kergenduse tunne, kuna suutsime tõestada, et meie kontseptsioon töötab,“ ütles Punger.

Ehituslik investeering keskuse valmimisse jääb 50 miljoni euro juurde, kuid Pungeri sõnul ei ole see veel lõplikult paigas. „Järgmises etapis septembri kuuks valmib Turu tänava poole Töötukassa ning meditsiiniblokk. Kolmandas etapis aga Aleksandri tänava poolsesse külge spa, hotell ja konverentsikeskus.“

Praegu on kaubanduskeskuse kolmandal korrusel mõned tühjad kohad, kuid Pungeri sõnul ei jõudnud kahele rentnikule mööbel kohale ning ühel on kaup Poolas kinni. „Kaubanduspindadest on kõik 100% välja renditud, kuid nad ei jõudnud avamise ajaks nendest mittesõltuvatel põhjustel valmis.“

Rentnike saamine käib Pungeri sõnul keskusesse järjekorras. Kõigepealt valitakse kontseptuaalsed annkurrentnikud, keda tahetakse keskusesse väga saada. Siis tulevad need, kes laiendavad sortimenti ning nendega peetakse läbirääkimisi ja viimases järgus tulevad need, kes ise tahavad keskusesse tulla.

„Põhilised olid H&M, Zara, Vapiano ja leedukate kingakauplused ehk Danija Grupp. Need olid need, kellega pidasime kõige pikemad läbirääkimised. Samal ajal oli meie usk kõigutamatu, sest olime kindlad, et kõiga on võimalik saada kokkuleppele,“ selgitas Punger.

Pungeri sõnul ootavad nad kaubandus- ja vabaajakeskust Kvartalit külastama keskmiselt 16 000 inimest päevas. Kuid ta loodab, et avanädalal külastab keskust umbes 20-25 tuhat inimest päevas.

Punger on arvamusel, et Tartu kesklinnas tuleb tegutseda koos. „Vaja ühiselt seljad kokku panna ning kinnitada, et elu ongi kesklinnas. Me toetame ja täiendame üksteist. Meil on Tartu turg, Eesti ainuke Kaubamaja, parim ja suurim kinokompleks, noortele suunatud NewYorker ja Reserved. Lisaks on meil Tartu ainuke spa kompleks koos rahvusvaheliste suurbrändide Zara ja H&M’iga,“ rääkis Punger, kuidas see kõik moodustab mõnusa Tartu kesklinna.

Foto: Raul Mee
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757