Autor: Urmo Andressoo • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlasest alkokaupmees Läti piiril: see ongi ju äri!

Alkoholipood Alko1000 endises Valka piiripunktihoones
Foto: Aldo Luud, Õhtileht/Scanpix
Valga ning Ikla piiripunktis töötavaid Alko1000 alkoholikauplusi pidava ettevõtte juhatuse liikme Einar Visnapuu sõnul pole erinevalt töö- ja tervishoiuministri Jevgeni Ossinovski arvamusest nende tegevus katse aktsiisidest kõrvale viilida.

Viimasel ajal palju kõneainet pakkunud alkoholipoode Lätis Eesti piiri ääres peavad neli eestlast, kes asutasid selleks eelmise aasta lõpus Lätis ettevõtte. Varem pidasid paar Läti ettevõttega seotud isikut samanimelist alkoäri Eestis. 

Kuidas tekkis idee piiri äärde kaks poodi püsti panna?

Tekkis eelmisel aastal, kui mõlemad hooned tühjalt seisid. Sealt idee sündiski.

Millised olid suuremad takistused?

Otseselt ei olnudki. Läti riik on sama nagu Eesti. Kõik käis lihtsalt.

Kuidas Alko1000-l Lätis läinud on?

Normaalselt.

Võib öelda, et turule tulek on ennast ära tasunud?

Kliendid on olemas. Mõlemad poed asuvad trassi peal. Kliendid on alati olemas ja jäävadki alati olema.

Oskate öelda, kui suured on Läti poodide käibed? Näiteks kuu käibed?

Ei oska.

Ehk oskate öelda, mitu tehingut umbkaudu päevas teie poodides tehakse?

Ka ei oska. Ütleme nii, et ei ole vajadust hakata kellelgi arvutama, kus või mis. Normaalselt läheb.

Möödunud aastal oli ettevõtte ERKA Invest OÜ (Eestis Alko1000 poode pidanud ettevõte - toim.) käive 273 000 eurot. Kui palju teie hinnangul võiks see tänavu olla?

Te olete vist valesti aru saanud. ERKA Invest ei ole Läti poole omanik. ERKA Invest rendib Läti poolelt Alko1000 kaubamärki. Nendel firmadel pole äriliselt mitte mingit seost. Täpselt sama moodi nagu McDonald's rendib, rendime ka meie praegusel momendil kaubamärki Eestisse.

Ehk siis Te rendite n-ö Alko1000 frantsiisi Läti firma kaudu?

Just.

Oskate mulle öelda, mis Läti omanikfirma nimi on?

ET Invest.

Kes ET Investi omanik on?

Seda te teada ei saa, peate ise välja uurima. Mul kahjuks ei ole voli seda kommenteerida. Ütleme nii, et kunagi oli firma Eestis, kuid siis sai ta Läti omale ära ostetud.

Millal tehing toimus?

Jaanuaris. Alguses oli puhtalt Eestis, aga nüüd on vahetanud osapoolt.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles kahele piiriäärsele alkoholipoele vihjates, et ärimudel, kus Eestis registreeritud ettevõte müüb Eesti alkoholi Läti territooriumil Eesti tarbijale on sotsiaalselt vastutustundetu tegevus. Ta sõnas, et sellise tegevuse eesmärk on hoiduda kõrgemast aktsiisist ja teenida selle najal tulu, õõnestades seeläbi Eesti tervisepoliitikat …

Alguse võtaks kokku nii, et kuidas saab Eesti ettevõte Lätist müüa alkoholi Eestisse? See on seadusega keelatud. See, et on olemas Lätis ettevõte, mis müüb Eestisse alkoholi … Ma ei tea, kõik müüvad igale poole. Sellisel juhul peaks varsti keelama ehitusmaterjali müümise ka K-Rautal Lätis ära.

Alko1000 kaubamärk kuulub alates jaanuarist Läti firmale ET Invest, mille omanikud on võrdsetes osades eestlased Marko Palm, Urmas Plangi, Tano Toomjõe ja Aili Visnapuu.

ET Investi juhatuse liikmed on Toomas Toomjõe ja Einar Visnapuu.

Varem kuulus Alko1000 kaubamärk Eestis registreeritud OÜ ERKA Investile, mille osanik oli 2013. aasta detsembrist kuni 2014. aasta detsembrini Einar Visnapuu ning 2014. aasta detsembrist 2016. aasta jaanuari lõpuni Aili Visnapuu. 

Kas Teie arvates pole selline tegevus, lähtudes Ossinovski sõnadest, katse makse optimeerida?

Absoluutselt mitte. Tegu on kahe täiesti erineva äriga. Läti äri ei ole Alko1000-l ainult piiri ääres, vaid hakkab ka sisemaale laienema. Kui ta pidas silmas seda, et asutus on tehtud seepärast, et Eesti ja Läti maksuvahe pealt teenida, siis ma arvan, et ta natukene eksib. Nad on tegelikult väga head tööd teinud ning ma arvan, et piiri ääres asumine ei mõjuta Tallinna mitte mingil määral. Lihtsalt Eesti poole peal on mingitel kaupmeestel see pinnuks silmas. Neil käive kukub, kellelgi käive tõuseb. See ongi ju äri.

Ütlesite, et kavatsete laieneda Läti sisemaale. Ehk siis avate lõuna pool veel kauplusi?

Jah, muidugi.

Oskate juba öelda, kuhu kauplused tulevad?

Veel ei saa, kuid protsess käib.

Kas võib öelda, et selle ja järgmise aasta jooksul tekib Lätti 1-2 kauplust juurde?

Kindlasti.

Kas ka mujale riikidesse?

Hetkel ei näe, et see juhtuks. Kui, siis mingi moment Eesti turu peale tagasi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757