16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: aktiivsus tööturul kasvas veelgi

Foto: Andres Haabu
Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul olid esimese kvartali tööturu näitajad oodatust paremad. Hõive kasvas oluliselt ja tööpuudus vähenes ning kõige enam kasvas töötajate arv peamiselt teeninduses.

Hõivatute arv suurenes esimeses kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 17 000 inimese võrra. Töötajate arv kasvas peamiselt teeninduses – koguni 15 000 inimese võrra – ja seda valdavalt Tallinnas. Elmiku sõnul mõjutas viimast kõige rohkem mitmete uute kaubanduskeskuste avamine. "Hõive kasvu toetab sel aastal majandusaktiivsuse tõus. Nii tööstus- kui teenindusettevõtted plaanivad Konjunktuuriinstituudi andmetel oma töötajate arvu suurendada," ütles Elmik.

Tööpuuduse määr kahanes esimeses kvartalis 5,6 %ni ning töötukassa andmed näitavad samuti töötute arvu vähenemist esimeses kvartalis. "Tugev nõudlus töötajate järele alandab töötute koguarvu hoolimata vähenenud töövõimega tööotsijate arvu kasvust. Samas kindlat trendi siin ei ole, kuna aprillis oli Töötukassa andmete järgi tööotsijate arv aastatagusest taas mõnevõrra suurem," ütles Elmik

Tööturult eemal olevate inimeste arv vähenes aastatagusega võrreldes 18 000 inimese võrra. "Langes õpingute, halva tervise ja laste kasvatamise tõttu mitteaktiivsete arv. Mitteaktiivsuse vähenemist soodustab töökäte puudus." Elmiku sõnul motiveerib töövõimereform tervislikel põhjustel tööturult eemal olnud inimesi tööd otsima. Õppurite arvu languse taga on osaliselt demograafilised protsessid. 2017. aasta algul oli Eestis 15-24-aastaste arv umbes 4500 inimese võrra väiksem kui aasta varem. "Ootame tööturult eemal olevate inimeste arvu vähenemise jätkumist." 

Elmiku sõnul näitavad esimese kvartali numbrid, et pingeline olukord tööturul püsib. "Vaba tööjõudu on järjest vähem. Lisaks eelnevale survestab tööturgu ka tööealiste elanike arvu jätkuv vähenemine." 2017. aastal on tööealisi 6000 inimese võrra vähem kui aasta varem ning seetõttu püsib surve ka palkade kasvuks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757