17. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sihtasutus Terve Eesti soovitab alkoholi ostes eaviibata

Foto: Rimi
Terve Eesti Sihtasutuse liikumine „Joome poole vähem!“, Kinoteater ning Rimi kuulutasid aprilli alguses välja sõnakonkursi, et leida õige sõna, mis tähistaks alkoholi ostmisel vabatahtlikku dokumendi näitamist müüjale. Sõnu pakuti ligi 300 ning täna kogunenud žürii leidis üksmeelselt, et parim sõna väljendamaks vabatahtlikku dokumendi näitamist on Marju Raudse pakutud „eaviibe“.

Kinoteatri üks eestvedajaid Paavo Piik eelistas neid sõnu, mis on eestipärased ning hästi käänatavad-pööratavad. Paavo soosik oli lisaks „eaviipele“ ka „vanustama“, mis seostub sõnaga „panustama“ ehk ise panust andma. Terve Eesti SA nõukogu liige ja üks Teomeetri loojaist Andero Uusberg kinnitas, et Teomeeter on samuti võtnud eesmärgiks alkoholikultuuri norme arendada.  Andero lemmiksõna oli samuti „eaviibe“. „Sõna „viibe“ olevat eesti keeles kenasti olemas – silme ette tuleb kiire käeliigutus. Eaviipe puhul on tähendusruumiks vanus ja viibe. "Müüja saab küsida: ''Kas te eaviipaksite, palun?'', ostja vastata: ''Siin on minu eaviibe'',“  selgitas Andero oma valiku tagamaid.

Haridusaktivist, kolumnist ja eesti keele fänn Triin Toomesaar  tõi esile neid sõnu, mis on poolnaljakad, näiteks „pühi lokki“ ja „säti vanust“. Toomesaart huvitab eriliselt noorte omavaheline kommunikatsioon ja uued sõnad või väljendid, mida noored kasutavad. 

Venekeelse parima sõna pakkus välja bänd Gorõ Lana: „??????“, mis tähendab eesti keeles „tõesta“. Sõnakonkursi võitja Marju Raudne saab kingiks uue iPhone 7. Teise koha võitis Brita Järve sõna „tuvama“ ning kolmanda koha väljend „pühi lokki“, mille autoriks oli Enno Kuld. Brita ja Enno saavad poe kinkekaardid. Märkimist leidsid veel sellised sõnad nagu „identima“ (Liidia Lednei), „isiklema“ (Elisabeth Sinisalu) ja „pruuvima“ (Merle Orgmets), kes saavad tänutäheks samuti kinkekaardid.

Sõnakonkursi žüriitöös osalesid Paavo Piik, Andero Uusberg, Triin Toomesaar, ajakirjanik Rivo Veski ja Terve Eesti Sihtasutuse koolitusjuht Triin Sokk.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757