8. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimesed kasutavad aina aktiivsemalt krediitkaarte

Foto: Pixabay.com
Eesti inimeste krediitkaartide kasutus näitab viimase aasta jooksul selget kasvutrendi, selgus SEB kliendiandmete analüüsist. Erinevalt krediitkaartide algusaastatest, eelistab eestimaalane kasutada oma krediitkaarti nüüd pigem koduriigis. Reisimine aga jääb endiselt üheks krediitkaartide populaarseimatest kasutusvaldkondadest.

Kui veel 2015. aasta alguses ulatus krediitkaartide kasutamissagedus 3 korrani kuus, siis suveks 2017 on see kindlalt ületamas 4,2 korda. Kasvutrendi näitab nii kaartide kasutamissagedus kui ka keskmine tehingu suurus, mis hetkel ulatub 45 euroni. 71% kasutamisjuhtudest leiab aset Eestis, 29% aga toimub välismaal. Aina aktiivsemalt kasutatakse krediitkaarti ka internetiostude tegemiseks. Viimase aasta jooksul ulatus e-kanalites teostatud tehingute osakaal 30%ni, mis on Euroopas üsna kõrge näitaja. 70% krediitkaarditehingutest on teostatud endiselt makseterminalide kaudu.

„Eestlased kasutavad krediitkaarte aina aktiivsemalt. Kui varem oli see pigem välisreisi pileti ja hotelli broneerimise vahendiks, siis viimaste aastate arengutega on see muutumas oma finantside haldamise hügieenifaktoriks: krediitkaarti kasutatakse mugavusest, samuti suuremate ostude tegemiseks eesmärgiga mitte kasutada oma sääste. Arenguid toetavad ka SEB uute krediitkaartide funktsionaalsused, mis lubavad koos krediitkaardiga kasutada arvelduskontol olevat raha ning kanda krediidilimiidi oma arvelduskontole,“ kommenteerib SEB Jaepanganduse ja Tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen.  

„Huvitav on samuti see, et krediitkaardid ja tarbimislaenude kasvutrend käib käsikäes deposiitide kasvuga, mis selgelt viitab sellele, et Eesti inimene läheneb oma rahalise tagavara hoidmisele teadlikult ning korraldab igapäevaseid rahaasju mitme finantstoote abil,“ täiendab Leppänen.

Teadlikku lähenemist krediitkaartide kasutamisele näitab ka see, et viimaste aastatega vähenes keskmine krediitkaartide arv ühel kasutajal 2ni. See samuti viitab asjaolule, et pankade kliendid on leidnud enda jaoks sobivad tooted ja enam ei kipu hoidma rahakotis 3-4 erinevat krediitkaarti.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757