4. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed tahavad tubakatoodete müügipiirangule 3-aastast üleminekuperioodi

Nele Peil.
Foto: Erakogu
Eesti Kaupmeeste Liit saatis 14. novembril sotsiaalkomisjonile kirja ettepanekuga lükata tubakatoodete väljapaneku keeldu puudutavate sätete jõustumine 1. jaanuarini 2021.

Sotsiaalkomisjon on plaaninud keelu jõustumist edasi lükata, kuid vaid 1. juulini 2019, seisis kirjas. Kuivõrd selline tähtaeg on endiselt ebapiisav just suuremate ümberkorralduste sisseseadmiseks, paluvad kaupmehed veel korra kaaluda ettepanekut anda sektorile 3 aastat üleminekuaega. „Lähtudes kaupmeeste liidu poolt tellitud eelnõu mõjuanalüüsist, mis hõlmas erineva suurusega kaubandusettevõtete küsitlemist seoses tubakatoodete väljapanekuga, on soovitatavaks üleminekuperioodiks Eestis 3 aastat,“ kirjutas liit oma pöördumises. Uuringust selgus, et kui suuremad ketid sooviks pigem 5-aastast üleminekuperioodi, siis väiksematele piisaks vaid 1-2 aastast.

„Eelmise aasta lõpus valminud turu kaardistusest selgus, et sõltuvalt täpsetest nõuetest kavandavad kauplused väga erinevaid lahendusi väljapaneku muutmiseks ning ümber korraldamiseks ja selleks vajalike investeeringute tegemiseks. Oleme sotsiaalministeeriumiga kokku leppinud ning korduvalt ka avalikult ja riigikogu sotsiaalkomisjonis välja öelnud, et paneme täpsed nõuded kaupmeestele paika koostöös kokku pandavas juhendis, kuhu kaasame ka eksperte valdkonna mööbli tootjate ja kaupluste planeerijate seast, samuti tarbijakaitseametit,“ kirjutas Eesti Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmetele.

Peil lisas, et selline töö võtab kõikide spetsialistide muu töökoormuse juures kindlasti mitu kuud aega ja seega ei ole kaupmeestel ümberkorralduste alustamiseks kindlust enne 2018. aasta suve. „Sõltuvalt juhendi valmimise ajast võib see olla ka veel hiljem. Seega jääb seadusandja hetkel kavandatud juuli 2019 liiga lühikeseks üleminekuajaks.Kuna seadust on menetletud juba üle aasta ning ka juhendi koostamine on avaliku sektoriga koos aja võtmine, siis peaks reaalsele rakendajale ehk erasektorile andma samamoodi mõistliku aja ennast ümber korraldada.“

Kaupmeeste liidu hinnangul ühtib Eesti kaupmeeste poolt vajatav üleminekuperiood ka rahvusvahelise praktikaga. Mitmetes riikides on üleminekuperiood olnud veelgi pikem – näiteks Ühendkuningriigi kaupmeestele anti muutustega kohanemiseks 5 aastat ning Iirimaal venis üleminekuaeg 7 aastale, kirjutati pöördumises.

Eesti Kaupmeeste Liit palubki riigikogul arvestada kaupmeeste ja poodide erinevate võimalustega jaekaubanduse väljapaneku muutmiseks ning ümberkorraldamiseks ja selleks vajalike investeeringute tegemiseks.

„Loodan, et mõtlete korra veel meie selgituste valguses üle üleminekuaja kestvuse ja saate vastu tulla turu soovile 3-aastaseks perioodiks," kirjutas Peil riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmetele.

Lisaks tubakamüügi muudatustele on sellel aastal olnud arutluse all ka alkoholimüügi piirangud, mis on raha ja aja mahult veel suurem investeering sama perioodi jooksul, kirjutasid kaupmehed. Ka pakendimaks ning täiendatud pakendiaruandlus, mis on ajutiselt ootele pandud, tekitaks kaubandussektorile mitme miljoni euro suurust lisakulu aastas ning märkimisväärset täiendavat administreerimiskoormust.

Autor: Harro Puusild, Tööstusuudised.ee toimetaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757