21. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnits: vakantsus kasvab

Guido Pärnits
Foto: Andras Kralla
Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits rääkis, et pärast laienduse avamist võib tulla ette erinevaid mikroprobleeme ning vakantsus kasvab. Samuti tunnistas ta, et mõne rentnikuga tuleb südantliigutavaid vestlusi pidada.

Pärnitsa sõnul ei tohiks hüpermarketi osakaal keskusest olla liiga suur, sest kui toidupood ennast kinni paneb, siis suure tõenäosusega paneb ka keskus uksed kinni. „Pärast laiendust on meil hüpermarketi osakaal 20% kogu keskuses, mis on täiesti OK.“

Pärnits rääkis, et kui vaadata suuri keskusi, siis seal käibed kasvavad ning inimesed armastavad suurt kauplust, mis on mugav. „Suur võib olla ka vahel kõle ja iseloomutu.“ Tema sõnul peaksid suured keskused keskenduma üldpindade funktsionaalsusele ja hinge sisse toomisele. „Meie keskuses on hing sees, kui Soomes asuv Sello keskuses on kõledust liiga palju,“ ütles ta.

„Tallinnas on palju häid kauplusi küll ja veel. Meie laienemine on suunatud meelelahutuse osakaalu suurendamisesse,“ rääkis Pärnits. 8000 ruutmeetrit läheb meelelahutusele, 1000 – 1500 toitlustusele ning tavapärast kaubandust tuleb ka natuke juurde. „Tulevad mõned põnevad kauplused, kuid selge suunitlus on meil meelelahutusele,“ sõnas ta ning lisas, et tavapärane jaekaubandus väheneb tänu e-kaubandusele.

T1’l tuleb raske start

Pärnitsa sõnul on T1 keskuse arendajad julged tegijad, et selle sammu ette võtsid. „Usun, et Ülemiste 2014. aasta laiendust ja headust alahinnati. T1 on vaikselt kerkinud ja kerkinud. Tegemist oli paberil väga hea projektiga. Ilus, kõrged laed, kõrged vaateaknad. Seda kõike saab turunduslikult kasutada,“ rääkis Pärnits. Tema sõnul on selle keskuse häda see, et Tallinnas ei ole kauplusi nii palju, mida sinna keskusesse panna. Nad on küll rääkinud, et toovad Eestisse uued kaubamärgid, kuid see ei ole õnnestunud. „Tallinn on suhteliselt üle küllastunud kaubanduspindade poolest.“

Pärnits loodab, et sellest tuleb hea keskus, siis see täiendab ka Ülemiste keskust. „Ma ennustan neile kehva starti.“ Ta usub, et kui nad suudavad ära kannatada 3-4 aastat valu, siis võivad turult ära kaduda nõrgemad keskused.

T1 kaubanduskeskusele nõu anda Pärnits kohe ei osanud, sest keskuse ehitus on kiiresti käima pandud. „Keskuse ümberehitamine on suhteliselt kulukas. Kuid nad võiksid mõelda tervisekeskuste, munitsipaalteenuste pakkumisele ning profileerida ennast ümber selliseks, mis inimestele korda läheb. T1 asukoht on väga hea.“

Mikroprobleemid ja vakantsuse kasv

„Kui me 2019. aastal keskuse laienduse avame, siis oleme selgelt sisenenud kolmandasse kaubanduskeskuste generatsiooni, mis on tipp,“ ütles Pärnits ning praegu ta väga ohtusid ei tunneta, mis neid mõjutada võiksid.

Tema sõnul on ikka hetkelisi kõikumisi. „Kui kuskil tekib mahtu juurde ja siis meie rentnikud kannatavad. Eks rentnikud ise teevad otsuseid, et kui mõtlevad oma kaupluse avada Ülemistes ja ka kõikides uutes kohtades. Siis saevad nad ise seda oksa kus istuvad;“ ütles ta.

Pärnits näeb, et mikroprobleemid võivad tulla ning vakantsus kasvab. „Mõne rentnikuga tuleb südantliigutavaid jutte rääkida, aga eks selliseid operatiivtasandil ebamugavusi tekib.“

Kuula, mida räägib Pärnits tööjõuprobleemidest ja teenindajate tasemest.

Autor: Maarit Eerme, Jürgen Klemm

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070