Autor: Maarit Eerme • 16. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis seisus oled sina võrreldes konkurendiga?

Foto: Schutterstock
Et kaubandussektoris teisi edastada, on ettevõtete vahelises võidujooksus tähtis teada, kus parasjagu asutakse võrreldes konkurendiga. See annab eelduse olla vähemteadlikest konkurentidest mõned sammud ees.

Äripäeva Infopangal valmis äsja analüüs sellest, mis on jae- ja hulgikaubandusettevõtetes selle aasta alguses toimunud, kellele kui palju raha on laekunud, kui palju suurem või väiksem on see võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ning kui palju on töötajaid juurde värvatud või koondatud.

15 suurima käibega kaubandusettevõtet 2018. aasta I kvartali andmete põhjal:

ORLEN EESTI OÜ (käive kahanes 8%)MAXIMA EESTI OÜ (käive kasvas 8%)MANOIR ENERGY OÜ (käive kasvas 162%)TOYOTA BALTIC AS (käive kasvas 30%)RIMI EESTI FOOD AS (käive kahanes 3%)SELVER AS (käive kasvas 5%)MAGNUM MEDICAL OÜ (käive kasvas 12%)COOP EESTI KESKÜHISTU (käive kasvas 9%)NESTE EESTI AS (käive kahanes 10%)OLEREX AS (käive kasvas 4%)CIRCLE K EESTI AKTSIASELTS (käive kasvas 14%)BALTIC AGRO AS (käive kasvas 5%)GRAANUL INVEST AS (käive kahanes 39%)ALEXELA BUNKERING OÜ (käive kasvas 141%)PRISMA PEREMARKET AS (käive kahanes 3%)

Jae- ja hulgikaupmeestest oli kõige suurem käive 2018. aasta esimeses kvartalis Orlen Eesti OÜ’l, kes tegeleb vedelkütuste hulgimüügiga. Ettevõte turustab bensiini, diislikütust, bituumentit ja lennukikütust. Orlen Eesti esimese kvartali käive oli 197,96 miljonit eurot, kuid käive kahanes 8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Teise suure vedelkütuste hulgimüüja Jetoili käive vähenes 44% võrreldes aasta varasema perioodiga. 2018. aasta esimese kvartali käive oli 30,65 miljonit eurot.

Suurima käibega toidukaupade jaekett oli esimese kvartali andmete põhjal Maxima Eesti, kelle käive oli esimeses kvartalis 159,56 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvatas ettevõte käivet 8%. Käibe sisse kuulub: müügitulu, reklaamitulu, renditulu, muud tulud, kaupade sisseostud EL-ist jmt.

Autode hulgimüügiga tegelevatest ettevõtetest suutis 30% enda käivet kasvatada Toyota Baltic. 2018. aasta esimeses kvartalis oli ettevõte käive 130,74 miljonit eurot ning eelmine aasta sama periood oli ettevõte käibeks 100,90 miljonit eurot.

* andmed pärinevad maksu- ja tolliameti I kvartali makstud maksude tabelist, kus üks osa on ka käive 2018 aasta I kvartalis (detsember, jaanuar, veebruar). Käibeks loetakse käibedeklaratsioonide ridade 1, 2 ja 3 summa. Üldjuhul on tegemist konsolideerimata andmed. 

Osta 2018. aasta jae- ja hulgikaubandusettevõtete esimese kvartali käibekasvu, töötajate arvu muutuse, tööjõu- ja riiklike maksude tasumise võrdlustabel eelmise aasta sama perioodiga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700