Autor: Jaanus Vogelberg • 4. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas IKEA tuleb Jüri ringile või Laagrisse?

IKEA mööblipoodi proovivad enda juurde meelitada vähemalt kaks konkurenti – Rae vald pakub magusat Jüri ringi kinnistut, Joakim Helenius tahaks IKEAt näha aga enda Laagrisse plaanitavas Gate Tallinn keskuses.

Mööblifirma tegutseb aga konspiratiivselt – ametlikult kinnitatakse vaid huvi kunagi kuhugi Eestisse pood teha.

Rae vald on valmis IKEA-le pakkuma lahmakat 67hektarilist Põllukivi kinnistut otse Jüri ringi kõrval. Et pood sinna tulla võiks, sahistas septembris ka Delfi Ärileht. "Tegemist on logistiliselt väga hea asukohaga," kiitis vallavanem Mart Võrklaev.

Seejuures ei peaks kogu kinnistut IKEA-le andma, vaid mööblipoe kõrvale võiks end üles seada ka teised ettevõtted. Samuti korraldab vald igal juhul avaliku enampakkumise. "Kui tuleb suur tegija, siis maa väärtus tõuseb. Oleme planeeringut selleks alustanud, et müüa tükkidena," sõnas ta.

Juba aastaid on aga räägitud võimalusest, et IKEA tuleb Joakim Heleniuse Trigon Capitali plaanitavasse Gate Tallinna keskusesse. Seejuures on Heleniuse varasemate väljaütlemiste põhjal selge, et temaga on IKEA esindajad otsekontaktis olnud. Ise jäi ta aga napisõnaliseks. "Olen juba pikka aega kõigile küsijatele öelnud, et kui aeg on õige, anname teada," ütles ta. Augustis ütles Helenius Postimehele, et Trigoni poolest võiks põhimõtteliselt kohe kopa maasse lüüa. Ilma IKEAta keskust aga ilmselt ei tulegi.

Võrklaev leidis, et Laagri poleks IKEA-le optimaalne asukoht. "Eks igaüks vaatab enda mätta otsast, aga logistiliselt tundub meie ringtee ideaalsem. Tallinna külje all, Tartu on suund, pluss [ühendused] Pärnu ja Narva poole. Laagris ei ole Tartu ja Narva vaates nii hea koht ja meil "toidab" Jüri ja Peetri," tõi ta välja.

Äripäevale teemat kommenteerinud Guido Pärnits arvas, et liisk langeb pigem Jüri krundi kasuks. "Ütleme nii, et olen ka neid jutte kuulnud ja täiesti usun seda. Koht, millest jutt, on Tallinna piirkonnas IKEA-le parim koht."

Loe pikemalt Äripäevast, kus IKEA asukohta kommenteerib IKEA Balti pressiesindaja Renata Dant'e ja Colliersi partner Margus Tinno.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757