Autor: Jaanus Vogelberg • 23. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva suunab rahvusvahelised pakid automaatidesse

Käesolevast kevadest hakkab Omniva rahvusvahelist pakimahtu pakiautomaatidesse suunama. Lahenduse testimisega alustatakse aprillis, laialdasem suunamine algab suvest.
Foto: Meeli Küttim

Omniva pakiautomaatide võrgu juhi Evert Rööpsoni sõnul on rahvusvahelise pakivoo pakiautomaati suunamisel mitu märkimisväärset kasutegurit. "Esiteks võimaldab see meil paki kliendini toimetada kiiremini ning kliendi jaoks mugavamalt. Teisalt aitab see paremini realiseerida ka meie üha laienevat pakiautomaatide võrku ning kolmandaks leevendada kõrghooajal suurtest pakimahtudest tingitud ülekoormust postkontorites“ ütles Rööpson.

Just rahvusvaheliste pisipakkide väljastamine on Rööpsoni sõnul see, mis täna populaarsemaid postkontoreid üle koormab. Teisalt on Omniva välja ehitanud pakivõrgustiku, kuhu mahub suunata ka rahvusvahelisi pakke. Samal ajal avaldavad ka kliendid Rööpsoni sõnul pidevalt soovi neid samu pisipakke just pakiautomaadist kätte saada.

Pakiautomaat on ülekaalukalt eestlaste lemmikuim pakiväljastuskanal. Üle 80% pakisaajaid ning -saatjaid eelistaksid seda teha pakiautomaadist. Seni on olnud võimalik välismaalt kaupa pakiautomaati tellida vaid Aliexpressist. Automaatse suunamise abil hakkavad pakid pakiautomaatidesse jõudma ka mujalt maailmast.

Esimesed automaatsed suunamised on alanud

Hetkel on Omniva alustanud automaatset pakkide postkontorist pakiautomaati suunamist piloteerima asukohtades, kus suured pakimahud koormavad kohalikku postkontorit.

Kui seni siirdusid Kristiine, Õismäe või Tallinna kesklinna piirkonnas elava kliendi pakid oma elukohajärgsesse postkontorisse, mis on määratud postiindeksi põhiselt, siis nüüdsest liiguvad need kõigi tingimuste sobimisel otse lähimasse pakiautomaati

Paki pakiautomaati suundumiseks peab sel olema mobiilinumber, et kliendile oleks võimalik paki saabumisel saata SMS. Teiseks eelduseks on see, et pakk üldse pakiautomaadikappi mahub ning et piirkonnas leidub vabade kappidega pakiautomaate. Selle tagamiseks on aga Omniva järk-järgult oma pakiautomaadivõrgustikku oluliselt suurendanud.

Suvel algab sorteerimisliini arenduse testimine, kus liin tuvastab olenemata paki päritolumaast, kas kõik tingimused pakiautomaati saatmiseks on täidetud. Sel juhul tähendab see, et ka Amazonist, Aliexpressist, eBayst või mõnest väiksest välismaisest e-poest tellitud kaup jõuab otse pakiautomaati ja seda juba kõikjal üle kogu Eesti. Vajalik on vaid saaja telefoninumber pakil ning sobivad mõõtmed pakiautomaati ladustamiseks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757