Autor: Kaubandus.ee • 25. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti käsitööõlle tootja murdis end Soome suurima jaeketi valikusse

Käsitööõllede tootja Õllenaut valiti Soome S-Group keti kaubavalikusse. Eestis kasevihtadega pruulitud saison-tüüpi õlu on nüüdsest kättesaadaval suurima jaeketi 100 kohalikus müügikohas, sh 65 Prisma kaupluses.

Õllenaudi juhatuse liikme Urmas Rootsu sõnul oli S-Groupi keti kaubavalikusse jõudmine pikk protsess. “Otsustavaks sai Soome riigi otsus lõdvendada alkoholipoliitikat ja lubada n-ö tava-jaemüüki ka kuni 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega joogid. Sealt alates oleme pidanud kahe aasta vältel läbima tiheda valikusõela, mis oli täis kohtumisi, näidispartiide saatmist ja testmüüke,” kirjeldas Roots. “Pika protsessi tulemusel leidis S-Group, et meie õlu on kvaliteetne ja piisava nõudlusega, et see soomlaste suurimasse jaeketti müüki võtta.”

Rootsu sõnul alustas ettevõte eksporti Soome turule juba aastal 2016, mil saadi kokkuleppele Soome alkoholimonopoliga ALKO. “Ka siis tegime sisuliselt terve aasta jooksul tööd selle nimel, et turule pääseda. Täna on selles üleriigilises kauplustevõrgus saadaval nii meie toodetud balti porter, IPA kui ka rukki saisonid,” rääkis Roots.

Koos S-Groupi müügikohtadele mõeldud jookidega ekspordib Õllenaut edaspidi igal kuul Soome 8200 pudelit ehk kokku 2700 liitrit käsitööõlu. “Soome suurimasse jaeketti saamine on vaid üks osa meie ekspordiplaanist - töötame täna intensiivselt selle nimel, et pääseda ka Leedu, Kanada ja Hiina turgudele,” kirjeldas Roots ja lisas, et näidised ning esimesed proovitellimused nendele turgudele on juba teele pandud.

Ekspordi kasv on olnud Õllenaudi jaoks viimastel aastatel tugevalt fookuseks, kuna tähendab ettevõttele piirikaubanduse tõttu kaotatud mahtude taastamise võimalust. “Võib tunduda kummaline, aga me tõesti ei uskunud 2017. aasta suvel, et piirikaubandus käsitööõlle pruulijaid nii valusalt tabab. Kuid kui sama aasta detsember, mis peaks koos juuniga olema õllemüügi tippkuud, möödus nagu iga tavaline müügikuu, siis saime aru, et kogu alkoholi ostmine on tõesti Lätti liikunud ja see oli tarbijate põhimõtteline otsus, mida ei saanud neile muidugi ka pahaks panna,” tõdeb Roots, kelle sõnul suunas ettevõtte eksporti siis veel vaid 20% kogu toodangust. “See oli meie jaoks raske periood - olime sunnitud töötajaid koondama ning lõpetasime aastad 2017 ja 2018 kahjumiga.”

Täna on Õllenaudi majandusnäitajad tänu kasvavale ekspordile taas tõusuteel ning ka õlleäpp Untapped näitab, et Soome suurima jaeketi valikusse jõudnud käsitööõlu on kohalike poolt hinnatud ja hästi vastu võetud. Lisaks Õllenaudile on Soome turule jõudnud ka mitmed teised Eesti käsitööõllede tootjad nagu Lehe, Põhjala, Pühaste, Sori ja Tankeri pruulikojad ning käsitöösiidri tootja Jaanihanso.

Õllenaut kuulub koos teiste eelpool mainitud käsitööõllede tootjatega Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga edendada Eesti kästiööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700