Autor: Kaubandus.ee • 29. aprill 2019

Swedbank: Kõige populaarsemad autod Eestis on Škoda ja Toyota

Uute sõiduautode turg on aktiivne kõikides Balti riikides. Kasv oli kõige suurem Leedus – uute autode müük tõusis 2019. aasta esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ligi 60% . Uued autod moodustavad kõikidest liisingu abil finantseeritud autodest Eestis 51%, Lätis 50% ja Leedus 57%.
Foto: Andres Haabu

Swedbanki liisingu valdkonnajuhi Juulia Rehemaa sõnul on kõikides Balti riikides majandusnäitajad head ja tarbijate kindlustunne püsib kõrgel tasemel, mis soodustab ka uute autode soetamist. „Uue auto valimisel on täna peamisteks kriteeriumiteks auto hinna ja kvaliteedi suhe, turvalisus ja sõiduki ökonoomsus,“ sõnas Rehemaa, lisades, et Eestis eelistatakse jätkuvalt väike- ja keskklassi ning linnamaasturi tüüpi autosid, mis kõiki neid omadusi endas ühendavad. Leedus on märkimisväärselt tõusnud linnamaasturite osakaal, mis moodustab 42% liisitavatest autodest.“

Swedbanki poolt finantseeritud uute autode automarkide favoriidid on jätkuvalt Toyota ja Škoda. „Kõikide riikide esikolmikus on Toyota, mis on Lätis ja Leedus esikohal ning Eestis teisel kohal. Kõige populaarsem automudel on Toyota RAV-4. Samuti on populaarsed Eestis esikohal olev Škoda ja KIA, mis on pääsenud TOP3 nii Eestis kui Leedus. Populaarseimad mudelid on Kodiaq ja Karoq ning KIA Sportage. Kasutatud liisinguautode ostjate seas on kõikides riikides konkurentsitult eelistatuim bränd Volkswagen ning kõige populaarsem mudel on VW Passat,“ selgitas Rehemaa.

Rehemaa sõnul on liisingu abil soetatud uute autode osakaal aastatega järjest kasvanud. „Nõudlus uute autode järgi ei rauge, hoolimata sellest, et tarneajad muutuvad üha pikemaks,“ ütles Rehemaa „Olenevalt automargist ja mudelist võib tarneaeg olla kuni 10-12 kuud.“

Keskmine eraisiku poolt liisitud uue sõiduauto väärtus oli 2019. aasta esimestel kuudel Eestis 27 102 eurot, Lätis 28 691 eurot ja Leedus 25 195 eurot. Kasutatud liisinguautode keskmine väärtus oli kõige kõrgem Eestis - 18 233 eurot, Leedus 16 120 ja Lätis 15 793 eurot.

Eestis võeti möödunud aastal arvele 25 387, Lätis 16 900 ja Leedus 32 400 uut sõiduautot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757