Autorid: Kristel Härma, Kristjan Pruul • 7. november 2019

Riik tahab kõik hotellikülastajad otse politseisse anda

“Ebaproportsionaalne”, “lausjälitus” ja “kallis lõbu raskel ajal" on vaid mõned kommentaarid, mis tulevad Taavi Aasa juhitavas ministeeriumis valminud eelnõule, millega kõigi hotellikülastajate andmed reaalajas politsei andmebaasi kanda soovitakse.
Peagi võivad hotellikülastajate andmed minna otse politsei kätte.
Foto: Andras Kralla

Nordic Hotelsi tegevdirektor Feliks Mägus tõdes, et alati, kui mõni valitsus on sel teemal majutusasutustega arutama tulnud, on nad rääkinud, et külastajate andmete edasiandmine piirab nende klientide privaatsust. Mäguse sõnul on valitsus alati väitnud, et klientide eraelulised andmed on kaitstud ja kui keegi ametnikest neid vaatama peaks, saab ta karistada. "Muidugi oleme me sellepärast mures. Hotellid on alati olnud diskreetsed asutused, kust info välja ei ole läinud, ja me ei tahaks, et see nüüd muutuks."

Mäguse hinnangul loovad hotellid-motellid-hostelid seaduskuulekate ettevõtetena need võimalused, kuidas riik neilt online'is info kätte saaks. Teine küsimus on aga nendes, kes pakuvad majutust Airbnb kaudu.

Eelnõu rakendatakse valitsuse võõrtööjõu kontrolli vankri ette

Tänavu üheksa kuuga ööbis Eesti majutusettevõtetes pea 3 miljonit külastajat, nende passiandmed kirjutati üles ja tõsteti hotellis kuhugi seifi. Kehtinuks uue seaduseelnõuga plaanitavad muudatused, oleks politsei- ja piirivalveametil juba 3 miljonit sissekannet andmebaasis, mida saaks automaatselt võrrelda 12 andmekogu sisuga, alates töölubade ja Interpoli registrist ja lõpetades kehtivate isikutunnistuste omaga.

Eesmärgiks nagu ikka “parendada õiguskaitseasutuste suutlikkust kaitsta avalikku korda ja riigi julgeolekut”.

"Majutusteenuse kasutajate registreerimine muutub e-lahenduste abil kiiremaks ja mugavamaks ja tõuseb ka õiguskaitseasutuste suutlikkus kaitsta riigi sisejulgeolekut," ütles ministeeriumi siseturu asekantsler Kristi Talving teate vahendusel. Pealegi läheb see kokku valitsuse tegevusprogrammiga: aitab võidelda illegaalse rände vastu ja töölubade süsteemi kuritarvituste vastu.

Majutusteenuse kasutajate andmekogu eesmärk on majutusteenuse kasutaja andmete töötlemise kaudu:

1) ennetada, tõkestada, avastada ja menetleda kuritegusid, välja selgitada ja tõrjuda sellise kuriteoga seotud kõrgendatud ohtu ning kõrvaldada sellise kuriteoga seotud korrarikkumisi;

2) avastada tagaotsitavaid või kadunud isikuid ja viia nende suhtes läbi menetlusi;

3) avastada ja menetleda välismaalase viibimist Eestis seadusliku aluseta;

4) tõkestada kuritegusid julgeolekuasutuste seaduse tähenduses;

5) koguda turismistatistikat turismiarenduse ja turundustegevuste analüüsimiseks ja planeerimiseks.

Allikas seaduseelnõu seletuskiri

Loe pikemalt Äripäevast, millised on teised arvamused antud seaduse eelnõule!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757