Autor: Kaubandus.ee • 15. november 2019

Viru Keskus sai keskkonnasäästlikku arengut tunnustava sertifikaadi kõrgeima taseme

Viru Keskus pälvis 2019. aasta novembrikuus Eesti ainsa LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) O&M (LEED for Excisting buildings: operations and maintenance) Platinum sertifikaadi olemasoleva ehitise keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku opereerimise eest, mis on maineka sertifikaadi kõrgeim tase.

„Viisteist aastat tagasi valminud hoone keskkonnasäästlikuks kujundamine on keeruline, töömahukas ning kulukas protsess, mis eeldab järjepidevust ja süsteemsust," kommenteeris Viru Keskuse juht Gertti Kogermann. Ta lisas, et nad on rahul, et on suutnud viimaste aastatega tulemust veelgi parandada ning saavutanud LEED O&M sertifikaadi kõrgeima taseme.

„Saavutatud tase on eeskujuks ja kõrge tunnustus - maailmas on olemasoleva hoone opereerimise ja haldamise eest väljastatud vaid 669 LEED O&M Platinum sertifikaati, millest üks kuulub nüüdsest meile,“ ütles ta.

Antud tunnustus on Viru Keskusele kui kinnisvara operaatorile ja haldajale kui ka oluline nende üüripartneritele. "Lisaks heale asukohale ja suurimale külastatavusele võimaldab keskus üüripartneritel äri ajada keskkonnateadlikumalt ja -säästlikumalt."

Baltimaades on olemasoleva hoone opereerimise kõrgeima taseme sertifikaat väljastatud vaid Viru Keskusele Eestis ning büroohoonele Leedus.

Viru Keskus asus LEED O&M sertifikaati esmakordselt taotlema 2013. aastal, läbides kahe aasta jooksul põhjaliku hindamise, mille teostas USGBC (United States Green Building Council). Hindamiskategooriatena võetakse sertifitseerimisprotsessis arvesse hoone asukoha ja ehituse jätkusuutlikkust, veekasutuse tõhusust, energiakasutuse (hoone kütmine, jahutamine ja elektritarbimine) efektiivsust, materjalide ja ressursside kasutust, sisekeskkonna kvaliteeti ja seal töötavate inimeste rahulolu. Mainitud üldkategooriad jagunevad omakorda detailseteks hindamiskriteeriumideks.

Põhjaliku analüüsi tulemusena väljastati Viru Keskusele 2015. aastal LEED O&M hõbesertifikaat. Sertifikaadi uuendamise käigus hinnati edusamme keskkonnateadlikkuse, jätkusuutlikkuse ja energiatarbimise valdkondades ning resertifitseerimise tulemusena väljastati 2019. aastal Viru Keskusele olemasoleva hoone opereerimise ja haldamise eest kõrgeim tase – LEED O&M Platinum.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070