Autor: Kaubandus.ee • 10. detsember 2019

Oktoobris vähenes kaubavahetus endiselt

Statistikaameti andmete alusel vähenes kaupade eksport oktoobris võrreldes 2018. aasta oktoobriga 7% ja import 6%. Kõige enam ehk ligi viiendiku vähenes Eesti kaubavahetus riikidega, mis ei kuulu Euroopa Liitu.
Foto: Pixabay.com

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,27 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,45 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 184 miljonit eurot, mis oli eelmise aasta oktoobriga võrreldes 6 miljonit eurot väiksem.

Peamised ekspordi sihtriigid olid Soome (17% kogu kaupade ekspordist), Rootsi (11%) ja Läti (9%). Eksport vähenes enim USA-sse (83 miljoni euro võrra) ja Singapuri (37 miljoni euro võrra), suurenes aga Belgiasse (21 miljonit eurot) ja Venemaale (16 miljonit eurot). USA-sse veeti vähem elektriseadmeid ja Singapuri mineraalseid tooteid, seevastu suurenes mineraalsete toodete väljavedu Belgiasse ja meditsiiniseadmete väljavedu Venemaale.

Kõige rohkem eksporditi Eestist elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu (kumbki moodustas 12% kogu kaupade ekspordist) ning puitu ja puittooteid (11%). Ekspordi vähenemist mõjutas enim mineraalsete toodete (108 miljoni euro võrra) ja elektriseadmete (71 miljoni euro võrra) väljaveo vähenemine. Kõige enam ehk 49 miljonit eurot suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 69%. Möödunud aasta oktoobriga võrreldes vähenes nende väljavedu 10%, kuid reeksport suurenes 2%. Soome jõuab 20% kogu Eesti päritolu kaupade ekspordist, Rootsi 14% ja Saksamaale 7%. Nende kaupade väljavedu vähenes peamiselt mineraalsete toodete (põlevkivikütteõli, töödeldud kütteõli) ja elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ekspordi vähenemise tõttu. Kõige rohkem suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade (nisu, oder) väljavedu.

Kogu kaupade impordist kõige rohkem toodi Eestisse kaupu Soomest (13%), Leedust (12%) ja Saksamaalt (10%). Kõige enam vähenes kaupade sissevedu Venemaalt (45 miljonit eurot) ja Rootsist (17 miljonit eurot). Venemaalt vähenes enim mineraalsete toodete ja Rootsist elektriseadmete sissevedu. Enim suurenes import Prantsusmaalt ja Lätist (vastavalt 14 ja 12 miljoni euro võrra). Prantsusmaalt toodi rohkem sisse transpordivahendeid ja Lätist mineraalseid tooteid.

Eestisse imporditi enim mineraalseid tooteid (14% kogu kaupade impordist), transpordivahendeid (12%) ja elektriseadmeid (11%). Kõige rohkem vähenes mineraalsete toodete (77 miljoni euro võrra) ja elektriseadmete (59 miljoni euro võrra) sissevedu. Enim suurenes transpordivahendite (26 miljoni euro võrra) sissevedu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070