Autor: Jaanus Vogelberg • 24. märts 2020

Kaupluste sulgemine mõjutab ka teisi ettevõtteid

Kaupmehed hoiatavad, et valitsuse äsjane otsus kaubanduskeskused sulgeda võib tekitada kaskaadefekti, mis mõjutab palju suuremat ringi ettevõtteid.
Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil
Foto: Raul Mee

Täna kohtus peaminister Jüri Ratas videosilla vahendusel ettevõtlusliitude esindajatega, kelle seas oli ka Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil. Värskelt avaldatud otsuse kohaselt on alates 27. märtsist kaubanduskeskused suletud. Eraldiseisvad poed jäävad siiski avatuks.

Avatuks jäävad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel. Söögikohtades on lubatud vaid toidu kaasamüük. Sisse- ja väljapääsude juures tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Suured riskid

Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil rääkis täna enne otsuse avaldamist Äripäevale riskidest, mida sulgemine võib kaasa tuua. Valitsus on tema sõnul küll ettevõtjaid kaasanud.

"Kuulda võetakse. Arutlesime, kus on kõige valusamad probleemkohad. Mittetoidukaubanduses on käibed kukkunud 50-90 protsenti. Üritame panna mingisuguse palvete paketi kokku ja edastada valitsusele. Nad soovisid teada, mida kaaluda," ütles Peil.

Loe lisaks
Uued eriolukorra piirangud

Tema sõnul ei puuduta poodide sulgemine ainult sektorit ennast, vaid kõiki sellest sõltuvaid ettevõtteid. "Efekt kaubanduses on 25-30 tuhat töökohta, aga laiem ring on oluliselt suurem. Kui jaepoed on kinni, siis on automaatselt kinni ka hulgikaubandus, Eesti turule tootjad, logistika, turvateenus, koristus. Kui ehituspood on kinni, ei saa ehitus ja siseviimistlus tööd teha. See otsus kandub lainetega üle majandusse," toonitas ta.

Peili sõnul võivad mõjud olla pikaajalised. "On päris hea võimalus, et pärast pole kohta, kuhu tagasi tulla. Kõige olulisem on inimeste sissetulekute kaitse. Mõnes mõttes on see ka pragmaatiline, sest siis on neil suutlikkus ka tooteid ja teenuseid tarbida ning majandus püsib edasi," leidis ta.

Peil sõnas, et valitsus kaalub otsuseid kindlasti tõsiselt. Laiemaid mõjusid on aga raske prognoosida. "Mind pani mõtlema see, et arstide liit tegi üleskutse sulgeda poed, mis pole esmatähtsad. Aga kas külmkapp, arvuti, internetikaabel, bensiin on esmatähtsad? Seda nimekirja pole, ega keegi ei tea. Kui läheb külmkapp või pliit katki, mis toiduvarudest saab? Mei tule selle peale enne, kui jama on majas," ütles ta.

Loe pikemalt Äripäevast, mida Peil ütleb riigipoolse kahjutasu ning kaitsevahendite olemasolu kohta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757