5. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangakaart mobiilis muudab kohe Eestis elu

Pangakaart mobiiltelefonis on kohe reaalsus, sama tehnoloogia võimaldab ka valimistel hääletada mobiiliga.

EMT eestvedamisel on koostöös nelja suurema Eesti pangaga on välja arendanud NFC ehk lähiväljasidel põhineval tehnoloogial pangakaardi mobiiltelefonis. Tehnoloogia praktiliste testidega alustatakse viies suuremas kaupluses tuleva aasta märtsi alguses ja tehnoloogiline valmisoleks uue süsteemi turule toomiseks saavutatakse 2014. aasta alguseks.

Eestis arendatud pangakaart mobiilis:

– on ühtsel Eesti standardil, avatud kõikidele Eesti pankadele;– rahvusvaheliselt standardiseeritud – toimib ka välismaal;– maksimaalselt turvaline koos mugava kasutajaloogika;– töötab EMT, Elisa ja Tele2 mobiilsidevõrkudes.

Pangakaart mobiiltelefonis süsteemi arendamise eesmärgiks on muuta:

Uue tehnoloogiaga on kaupmehel on lihtne korraldada eripakkumisi

 

Kui turvaline on Eesti pangakaart mobiiltelefonis? Mis saab, kui keegi varastab telefoni?

Kuni 20 euro suuruseid makseid saab telefoniga teha ilma PIN-koodi sisestamata. Üle selle summa ulatuvate maksete puhul tuleb sisestada PIN-kood. Eesti pankurid on hinnanud, et 100 eurot võiks olla kaotamise riski piir.

Mis saab siis, kui mobiiltelefoni aku saab tühjaks?

Kuni 20 euro suurust makset saab teha ka tühja akuga. 

Eestis arendatud mobiilne rahakott

Alloleval pildil on näha EMT ja pankade koostöös valminud rakenduse pilt-näide. Eestis arendatud m-rahakotti mahub 100-150 kliendikaarti.

 

Alloleval pildil on näha NFC-tehnoloogial põhineva pangakaart mobiilis protsessimudel

 

M-makseviisi 3 arengusuunda maailmasMasterCardi visioon m-maksete tulevikust, EMT refereering MC koolituselt 20.12.2011.

 

 

Eeloleval pildil on m-Rahakott defineeritud turvaelemendi põhiselt (SE - Secure Element)

NFC arengu motivaatorid (MasterCardi uuring 2012)• TURVALINE: 60% USA klientidest soovib kasutada oma mobiiltelefoni maksevahendina kaupade ostmisel kui see oleks turvaline;

• LIHTNE: 48% USA klientidest on juba täna huvitatud m-rahakoti kasutamisest;• NUTIKAS: 65% USA klientidest väärtustavad m-rahakotti kui paremat makseviisi pakkujat – võimalust, mis maksimeeriks lojaalsusprogramme ja vähendaks transaktsiooni kulu ning tehingu osakut.

NFC mobiiltelefon – uus äriarenduse platvorm• Aastal 2015 hinnatakse NFC-telefonidelt tehtud tehingute käivet maailmas kuni 74 miljardi USA dollarini (allikas Mastercard, oktoober 2012). NFC leiab masskasutuse POS-makseviisina ja transpordipileti kandjana;

• Iga viies 2014. aastal toodetud nutitelefonist omab NFC-funktsionaalsust. NFC-telefonide koguarv ületab 300 miljoni piiri;

• 2012/2013 tulevad turule POS-funktsionaalsusega nutitelefonid ja PADid (nt Samsung), mis muudavad ülilihtsaks kaardimakse rakendamise väikekaupmees-sektoris ja väliüritustel. Cash-raha kaotab eelistuse!

• 2010. aastal toodetud POS-terminalidest olid 10% NFC toega, 2016 on 85% POS-terminalide toodangust NFC toega.

• Prognoos: "Must manner" võib saada NFC ja m-makseviisi masskasutajaks, sest tänasel hetkel seal uutel tehnoloogiatel põhinevaid makseviise veel üldse ei olegi!

EESTIS on täna kasutusel ca 22 000 POS-makseterminali, nendest ca 40% on värskendatavad NFC-funktsionaalsusele (upgrade'i hind ca 150 €/tk).

Mis on NFC?

NFC (near field communication) on eesti keeles lähiväljaside.

• 13,56 MHz sagedusalas töötav lähimaa raadioside (0-10 cm), mis on mõeldud teenindama elektroonilisi ID-kaarte ja mobiiltelefone ID-kaart emulatsioon režiimis• NFC standardi kinnitamine 2003• NFC Forum – 2004, asutajaliikmed Nokia, Philips ja Sony. Esimene NFC-telefon – Nokia 6131, 2007• Täna on NFC Forumil 165 liiget, sealhulgas MasterCard, VISA, PayPal, Google, Microsoft, Intel, Texas Instruments, NEC, Nokia, Samsung, Ericsson, Sony, LG, Docomo, GSMA jt

NFC hetkeseis maailmas

NFC telefonid 100 NFC-telefoni mudelit. Apple'i toodetes ei ole NFC-tehnoloogiat sees. Kas nad selle uutesse mudelitesse lisavad, pole ka hetkel teada.

• Maailmas on hetkel müügil ca

- 20 erinevat tootjat, suurimad Samsung (20), LG (17), HTC (7), Nokia (5)- 50% neist toetavad "kaart-emuleering" funktsiooni (MC ja VISA serifikaat)• ISIS- USA m-rahakoti pakkuja (American Express, T-Mobile, AT&T ja Verizon)- Gemalto TSM, SE SIM-kaart alates 1.10.2012- MC sertifikaat HTC one X, HTC Droid 4G, HTC Amaze, Samsung S2, Samsung S3• Samsung Galaxy S-III toetab hetkel ainsa telefonina nii SIM-kaardil kui katelefonis asuva turvaelemendi kasutamist letitootena.• Mobiilioperaator Turkcell (partneriks 3 panka) võimaldab kaardimakseid koostöös ZTE ja Huaweiga valminud telefone Turkcell T10 ning T11, lisaks Blackberry Bold 9900.

Eesti NFC_pilootprojekti partnerid NFC MoU-2 liikmed:1. AS SEB Pank

2. Swedbank AS3. Nordea Bank Finland Plc Eesti filiaal4. Danske Bank A/S Eesti filiaal5. ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskus6. AS EMT

Eesti NFC-projekti skoop• SIM-kaardid – tarnija Oberthur Technologies tarnib virtuaalse pangakaardi kõikidele personaliseerimise- ja turvanõuetele vastavad SIM-kaardid;

• NFC telefonid – toetavad SIM-kaardi NFC turvaelementi ja väljastatakse pilootprojekti teenuse kasutajatele-testijatele (mudel Samsung Galaxy S-III);• Mobiilne rahakott – spetsiaalne Android-platvormil loodud rakendus "Minu Rahakott", mis laetakse igasse testtelefoni ja kuhu emiteeritakse piloodis osalevate pankade personaliseeritud pangakaardid;• Virtuaalne pangakaart – iga turvaelemendiga SIM-kaart koos m-rahakotiga sisaldab kaks krediit- või deebetkaarti erinevatelt pankadelt;• Piloodi kaupmehed – pilooti kaasatakse vähemalt viis NFC-makseterminalidega varustatud kaupmeest;• NFC maksetehingute protsessimine – NETS ja Swedbank tagavad maksetehingu reaalajalise edastamise ja töötlemise;• NFC pileti valideerimine Tallinna ühistranspordis* – juhul kui Ühinenud Piletite loodud ühistranspordi piletite validaatorid saavad vastava sertifikaadi.

EMT NFC võimalused ja eeldused• Koostöö strateegiliste partneritega – pangad, kaupmehed, teenusepakkujad –

võimaldab luua Eestis ühtse lahenduse, mis oleks aktsepteeritud suuremate partnerite poolt, tagab uuele teenusele masskasutuse;• Kandja valik – võimaldab kiiret ja lihtsat kasutuselevõttu laia kliendibaasi poolt, kombineeritud lahendused (NFC SIM, NFC telefon, NFC märgised, plastikkaardid, kleebised jms);• Avatud platvorm – mobiilse rahakoti rakendus SIM-kaardil, kolmandate osapooltega lihtsalt liidestatav ja provisjoneeritav;• Kasutusmugavus – lõppkliendi kasutajaliides ja protseduur teenusega liitumisel ning nende kasutamisel on võtmetähtsusega;• Mobiil-ID – pakkuda võimalikult palju ilma PINi nõudvaid teenuseid (madala riskiga, piiratud summad) ja aegkriitiliste teenuste pakkumiseks;• Telefoni arve – võimaldada maksimaalselt kasutada teenuse maksumuse lisamist telefoniarvele ehk mugav krediitteenus.

EMT arendusjuht ja NFC pilootprojekti juht Kuno Peek esines ettekandega "NFC-pilootprojekt; Pangakaart mobiiltelefonis” ettevõtte Nixor kliendiseminaril "Kuidas ellu jääda infotehnoloogiata?" 1. novembril.

Autor: Kuno Peek

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757