Autor: Kaubandus.ee • 29. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alates oktoobrist saab läbi interneti kontrollida alkoholi legaalsust

Alates 1. oktoobrist võib müügil olla ainult maksumärgistatud kange alkohol, teatas maksu- ja tolliamet.

Tänase seisuga on amet väljastanud kokku 11,7 miljonit maksumärki.

Maksumärk on 20 mm läbimõõduga erilistele turvaõuetele vastav hologramm-kleebis, mille keskel on kujutatud Eesti kaarti ja selle all riigi vappi. Selleks et minimeerida maksumärkide võltsimise ja väärkasutusega seotud riske, on maksumärgile trükitud ka palju erinevaid turvaelemente ning unikaalne kahest tähest ja kuuest numbrist koosnev kood. Koodi alusel saab tarbija esitada Maksu- ja Tolliametile läbi ameti kodulehekülje esitada elektroonse päringu, saamaks teada, kas tegemist on õige maksumärgiga ning millise mahu ja kangusega alkoholi kohta see kehtib.

Kuigi esimesi maksumärgistatud müügipakendeid võis kauplustes näha juba alates 1. juulist, oli kaupmeestel võimalik maksumärgistamata alkoholi laovarud realiseerida kolmekuise üleminekuperioodi vältel, mil müüa võis nii maksumärgistatud kui maksumärgistamata alkoholi. Alates pühapäevast, 1. oktoobrist, peab aga kogu müügil olev kange alkohol olema maksumärgistatud ning müügipakendile kleebitud maksumärk kinnituseks, et tegemist on legaalse alkoholiga.

Ameti hinnangul võib juba täna võib öelda, et kange alkoholi maksumärgistamisele üleminek on sujunud üldjoontes edukalt ja plaanitud ajakavas.

Maksumärgistama peab alkoholi, mille etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ja mis on villitud vähemalt 0,2 liitrisesse müügipakendisse või millelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva koguse kohta. Üldjuhul peab maksumärk olema kinnitatud vahetult müügipakendi korgile.

Ettevõtjatel, kes soovisid juba tarbimises olevat kanget alkoholi müüa peale 30. septembrit, oli võimalus see maksumärgistada kas aktsiisilaos või registreeritud kaupleja tegevuskohas. Kui alkohol on siiski jäänud maksumärgistamata, siis tuleb need tooted hiljemalt 1.10.06-ks müügilt kõrvaldada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757