Autor: Kaubandus.ee • 28. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere lihakombinaat kaotatud turuosa pärast ei muretse

Kuigi Rakvere Lihakombinaat on kümne aastaga kaotanud ca 10% oma turuosa, ei tee see ettevõtte juhti Olle Hormi murelikuks. Samas 2007. aasta esimese üheksa kuuga on ettevõte Eesti lihatoodete turul kasvatanud turuosa aasta algusega võrreldes 31- 32%-lt 33%-ni.

„Rakvere Lihakombinaadi turuosa viimastel aastatel vaikselt, kuid stabiilselt kasvanud,” sõnas ASi Rakvere Lihakombinaat juhatuse esimees Olle Horm.

Praegu püsib küll Rakvere Lihakombinaat turuosa liidripositsioonil 33%, temale järgnevad väiksemad tegijad Wõro ja Maag mõlemad 11% turuosaga.

1997.aastal oli Rakvere Lihakombinaat käes 44% turuosast, aga seda ei pea Horm võrreldavaks praegusega, kuna tema sõnul täna on hoopis teised ajad ja teised eesmärgid turuosa protsentidele.

Olle Hormi sõnul pürgivad nad 35% turuosa poole, sest tegevjuhi sõnul pole juba viimased 7 aastat nende turuosa üle selle olnud. „35% rahuldab meid täielikult,“ ütles Horm ning lisas, et just selle poole ollakse praegu teel. Tema sõnade kohaselt on turuosa kasvatamiseks traditsiooniliste toodete kõrvale vaja ka tugevat tootearendust.

2005.aasta veebruaris oli Rakvere Lihakombinaadi turuosa 33,7%, 2003. aasta augustis oli see 36% ja 2002. aasta veebruaris 34,2%. Eelmisel kümnendil täpsemalt 1997. aastal oli Rakvere Lihatööstus 44% turuosaga Eesti turu täielik liider.

„Väga positiivse üllatuse valmistas meile näiteks lihaveise toodete turuletoomine möödunud aasta novembris, tänu millele kasvas Rakvere Lihakombinaadi veiseliha müük aastas koguni 64% ehk varasemalt 20 tonnilt kuus 32 tonnini kuus,” lisas Olle Horm.

Ormi sõnul on keeduvorstide ja viinerite turuosa järjekindlalt kasvanud, mistõttu otsustati rajada uus viineritsehh ning selleks, et rahuldada pidevalt kasvavat nõudlust värske liha järele, otsustas Rakvere Lihakombinaat suurendada ka tapamaja võimsust viiendiku võrra.

AS Rakvere Lihakombinaat on Eesti suurim toiduainetööstuse ettevõte. Lisaks emaettevõttele AS Rakvere Lihakombinaat kuuluvad Baltimaade suurimasse lihatööstuskontserni veel AS Ekseko Eestis, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus. Rakvere Lihakombinaadi Grupi 2006. aasta käive oli 1,7 miljardit krooni ning kasum 181 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 1217 inimest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757