Autor: Kaubandus.ee • 26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina saabus Euroopasse ostutuurile

Sel nädalal on Euroopas Hiina riigi korraldatud ostutuuril sadakond Hiina ärimeest, et parandada suhteid, tõrjuda protektsionismi tõusu ning sillutada teed Hiina investeeringutele.

Saksamaal sõlmiti eile tehinguid pea 10 miljardi dollari suuruses summas. „Need tehingud on hea uudis Saksamaa majandusele ja tulevad õigel ajal,“ ütles Saksamaa majandusminister Karl-Theodor zu Guttenberg.

Hiina kaubandusministri Chen Demingi sõnul, kes juhib enam kui 90 firma esindajast koosnevat 200-liikmelist delegatsiooni, sõlmiti 32 lepingut. Sealhulgas sõlmiti autotootja BMWga 2,2 miljardi dollari suurune leping 37 000 BMW ja Mini sõiduauto ostmiseks, vahendas Bloomberg. Daimlerilt ostab Hiina 27 000 Mercedest.

Hiina uudisteagentuuri Xinhua teatel plaanib delegatsioon tehinguid ca 15 miljardi dollari suuruses summas. Saksamaalt sõidetakse edasi Šveitsi, Hispaaniasse ja Suurbritanniasse.

Hiina peaminister Wen Jiabao ütles veebruari alguses, et delegatsiooni eesmärk on edendada rahvusvahelist kaubandust. Hiina kardab, et sügav majanduslangus arenenud riikides toob kaasa protektsionismi tõusu, uued tõkked Hiina ekspordile ning nõudmised, et Hiina oma valuutal tugevneda laseks. „Nende suurim hirm on, et aasta pärast ütlevad USA ja Euroopa neile, et „laske oma valuutal 30% tugevneda või me kehtestame Hiinale 30%seda imporditollid““, ütles üks Euroopa diplomaat Pekingis ajalehele Financial Times.

Poliitilised pinged võivad omakorda takistada Hiina firmadel loodusvarade kokkuostmist, et kasutada ära toorme praegust madalat hinnataset. Hiina on siin kasutanud n.ö laenud-nafta-vastu lähenemist. Näiteks lepiti nädalapäevad tagasi kokku kaks suurt laenutehingut – 25 miljardit dollari suuruses summas Vene firmadega Rosneft ja Transneft ning 10 miljardi dollari suuruses summas Brasiilia Petrobrasega – mille vastu Hiina nõudis pikaajalisi tarnelepinguid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757