Autor: Kaubandus.ee • 4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupo Jõgi: käendasin Veho ja Unistar-Auto lepingut

Kohtumääruse alusel 54,7 miljonit krooni väärt võladega pankrotis Unistar-Auto osanik ja juhatuse liige Kaupo Jõgi kinnitas, et pankrotimenetlusele viis käendusleping Veho Eestiga.

"Käenduslepingu alusel. Mina käendasin ühte firmade vahelist lepingut isiklikult," vastas Jõgi Äripäeva küsimusele, miks Veho tema pankrotti taotles. Jõgi käendas kogu oma praeguse ja ka tulevikus tekkiva varaga Unistar-Auto võlgnevusi Veho ees, selgus Jõgi pankortimäärusest.

"Siis, kui see asi alguse sai, oli juhatuse liikmeks Kaupo Jõgi. Paraku jäi firma võlgu ja on ka ise pankrotis, siis esitati nõue käendajate vastu. Esimesena kolmest käendajast jõudis pankrotiasi Kaupo Jõgini," ütles Veho jurist Priit Manavald.

Kui suurte summadega pankrotinõudes tegemist on, sellele Jõgi vastata ei osanud või ei tahtnud ning soovitas täpsemaid numbreid vaadata kohtumäärusest. 22. jaanuaril kuulutati välja Unistar-Auto pankrot. Sellele järgnenud päeval tunnistas Jõgi Veho esindajatele nõude olemasolu ja selle kohustuslikkust summas ligi 7,5 miljonit krooni ning sõnas, et ei suuda oma kohustusi täita.

Mis edasi saab? "Ma arvan, et Kaupo Jõgi läbib pankrotiprotsessi ja elu läheb edasi," vastas Jõgi. Ta lisas, et ei tea veel, kas kavatseb pankrotiotsuse peale edasi kaevata või mitte. "Mulle ei ole seda infot veel ametlikult jõudnudki," möönis ta.

Võlgu üle 50 miljoni krooni

Ajutine pankrotihaldur on kohtumääruse kohaselt pankroti väljakuulutamisega päri. Tema hinnangul on Kaupo Jõgi vara väärtus 5 054 712 krooni ning võlgade hinnanguline väärtus 54,7 miljonit krooni. "Võlgnik on maksejõuetu, kuna ta ei suuda rahuldada võlausaldaja nõudeid ja see suutmatus ei ole võlgniku majanduslikust olukorrast tulenevalt ajutine," märkis pankrotihaldur kohtumääruses.

Otsuse kohaselt on võlgnik väitnud, et tunnistas nõuet Veho survel, mitte aga vabatahtlikult.

Veho algatas Kaupo Jõgi kohta pankrotiavalduse seoses sellega, et Veho ja Unistar-Auto vahel oli sõlmitud Citröeni agendi leping, mille kohaselt Unistar-Auro osales Veho poolt lõppkasutajale Citröeni uute sõidukite turustamises ja levitamises Viljandimaal, Kesk- Eestis ja Lõuna-Eestis.

Lepingu täitmise käigus esitas Veho Unistar-Autole arved, kuid viimane jäi sõidukite eest võlgu. 2008. aasta oktoobris tunnustas Unistar-Auto võlgnevust ega vaidlustanud seda. Jõgi pidi tagama võlgnevuse tähtaegse täitmise kogu oma varaga, selhulgas tulevikus tekkiva varaga.

Järgnevatel kuudel üritas Veho saada Unistari-Autot nõudeid täitma, kuid seda ei järgnenud, mistõttu 19. detsembril esitati hagi Unistar-Auto ja käendajate vastu, millega soovis muuta võlatunnistuses ja käenduslepingus toodu sundtäidetavaks.

Vastuväidetes Veho avaldusele ütles Jõgi, et lisaks tema käendusele on Vehol käendusleping ka Unistar-Auto juhatuse liikme Sten Nugisega ja Altti Saloga. Vehol on nõue ka jaanuaris pankrotti läinud Unistar-Auto pankrotimenetluses.

Osa Unistar-Auto varast läks üle Unistar Ärimajale

Kaupo Jõgi on osanik ka Unistar Ärimajas, mille kohta ametlikes teadaannetes on kirjas, et teisel ja neljandal aprillil on ilmunud jagunemisteade, kus on seisab, et Unistar-Auto andis osa oma varast üle osaühingule Unistar Ärimaja.

Märtsis kirjutas ajaleht Sakala, et võlausaldajad pankrotis Unistar-Auto vastu esitanud nõudeid kokku 198,2 miljoni krooni eest. Meedias avaldatu põhjal on Unistar-Auto vastastest nõuetest umbes 50 miljonit krooni seotud Unistar Ärimajaga.

Kohtutäitur pani enampakkumisel müüki tehnikakeskuse Unistar Ärimaja kinnistu, mille alghinnaks on 43,8 miljonit krooni. Viljandi linna piiril Peetrimõisas Tallinna tänaval asuva 10 387 ruutmeetri suuruse kinnistu omanikena on sisse kantud osaühing Unistar Ärimaja ning ettevõtja Olavi Õismaale kuuluv osaühing Taiho.

Alates selle aasta jaanuarist tegutseb Unistar Ärimajas Unistar-Auto asemel Unistar Autokeskus, mis kuulub Olav Õismaale. Õismaa tõdes, et üks põhjus, miks ta otsustas autosid müüma hakata, on soov kaitsta oma kinnisvarainvesteeringut.

Ta toonitas, et Unistar Autokeskus on täiesti uus firma, mis pole kuidagi seotud Unistar-Auto võlgade ja nurjunud tehingutega, kirjutas Sakala. Küll aga tahab ta üle võtta pankrotistunud osaühingu head osad, näiteks kliendid, väljaõppinud töötajad ja üle kümne aasta kestnud Unistari nime.

Unistar Ärimaja avati ametlikult 2008. aasta juulis, osa keskusest oli avatud juba mõni aeg varem.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700