Autor: Kaubandus.ee • 15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arumäe: plussis jooksevkonto on hea uudis

Jooksevkonto tasakaalustumise taga on tarbimise ja investeerimise nõrk seis, mis näitab majanduse põdurat tervist, kuid iseenesest on tegemist positiivse uudisega, ütles SEB makroanalüütik Ruta Arumäe.

„Et jooksevkonto on Eestis tasakaalustunud ning isegi väikeses ülejäägis, on Eestile hea uudis, sest see tähendab edasiste haavatavuste vähenemist,“ märkis Arumäe ning lisas, et tegemist on ühe põhilise tasakaalustamatuse näitajaga, mis lihtsalt pidi tasakaalustuma.

„Nüüd katab Eesti investeeringutevajaduse täielikult sisemaine sääst ning on aeg oma võlgu välismaailma ees vähendada,“ selgitas ta.

Arumäe tõi välja ka teistsuguse vaatenurga ehk raha ei voola enam nii meeletult sisse, et me üle tarbida saaks. „Loomulikult kajastab see seda, et investeeringuvajadus Eestis on ajutiselt väga väikeseks kärbunud ning jooksevkonto on tasakaalustunud eelkõige tarbimise ja investeerimise kidura seisu tõttu, mis näitab majanduse hetkel põdurat tervist,“ rääkis Arumäe.

„Aga nüüd, kui jooksevkonto on tasakaalus, oleme jõudnud punkti, kus me ei sõltu välisrahastamisest ning selle kokkutõmbamine ei saa olla enam edasise majanduslanguse põhjustajaks,“ lisas ta optimistlikumalt.

Kuigi jooksevkonto tasakaalustumine oli võimalik üksnes majanduskriisi tingimustes, olles ühtaegu nii selle tulemus kui ka põhjus, siis ega enne jooksevkonto ülejääki jõudmist uut majandustõusu tulla ka ei saa, selgitas ta.

Selleks aastaks prognoosib Arumäe jooksevkontole kerget ülejääki. Põhjuseks asjaolu, et sisenõudlus jääb ilmselt veel mõneks ajaks tunduvalt kiduramaks, samal ajal kui välisnõudluses on loota stabiliseerumist. „See aitab ekspordile orienteeritust suurendada ning paneb aluse tervislikumale majanduskasvule,“ võttis ta kommentaari kokku.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757