Autor: Kaubandus.ee • 1. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laoehitus passib pika äriga

Vaatamata soodsatele ehitushindadele on vähe neid ettevõtjaid, kes oma ladu või logistikakeskust plaanivad ehitada. Laopindade turul on tugev ülepakkumine, nagu muudegi kinnisvaraobjektide puhul.

"Kas ehitada või rentida? Nüüdses olukorras on kasulikum ehitada endale siis, kui plaanid äri teha pikas perspektiivis," kinnitas Infotark ASi juhatuse esimees Jüri Ross.

Büroomaailm avas uue logistikakeskuse juuli lõpus ning peab nüüd läbirääkimisi potentsiaalsete klientidega, sest kogu pinda praegu ise ei vajata. "Esimeses etapis ehitasime valmis 4500 m2 pinda, nüüd lisandus veel 7000. 2001. aastal ladu ehitades arvestasime, et laopinda jätkub kaheksaks aastaks ja nii juhtuski. Aastad olid õnnelikud ja suutsime laenu ära maksta ennaktempos," meenutas Ross.

Büroomaailm hakkab pinda välja rentima

Viimasel ajal on küll kaubamahud kahanenud, aga oluliselt on madalamad ka ehitushinnad. Seetõttu otsustas Infotark laopinna laiendamist jätkata. Ross usub, et kvaliteetne ja tänapäevase tehnoloogiaga logistikakeskus tühjalt seisma ei jää. "Meil on praegu välja rentida ligi 4000 ruutmeetrit. Huvilisi on, läbirääkimised käivad ja septembri lõpuks peaks lepingud sõlmitud olema," lisas ta.

Uuel pinnal on lahendused nõudlikumale kliendile, näiteks võimaldavad 10 meetri kõrgused mahukad karussellhoidekapid ladustada väga kallist toodangut. Büroomaailma pinnale ongi oodatud elektroonikaga tegelevad firmad, aga ka mööblimüüjad. "Peamiselt pakutakse turul nn lavakohta, meie võtsime suuna kauba pakendamisele ja komplekteerimisele. Kui siiani oleme seda teinud enda tarbeks, siis nüüd pakume teenust ka teistele," sõnas Ross.

"Vähemalt viis aastat saame oma pindu välja rentida, aga võib-olla 10 aasta pärast vajame neid juba ise," näeb ta lao tulevikku. "Oma ladu tasub ehitada neil, kes tahavad oma äri lastele ja lastelastele jätta. Lühiajalistel ettevõtetel on kindlasti mõttekam rentida," lisas ta.

MV Eesti valis oma lao asemel teenuse sisseostu

Samas on ka ettevõtteid, kes on oma laost loobunud. Nii hakkas alkoholi hulgimüüja MV Eesti teenust sisse ostma Logistika Plussilt.

Logistika Plussi kliendihalduri Raili Berklundi sõnul on MV Eesti näol tegemist suurkliendiga. "Laopartneriks olemine tähendab, et ettevõte loobub oma laost ja ostab teenuse täies mahus sisse," sõnas Berklund. Firmale pakutakse aktsiisi- ja tollilao teenuseid.

"Liviko laomajandus jaguneb kaheks: meil on oma ladu valmistoodangu jaoks, kust see läheb edasi Smarteni hulgilattu. Smartenist ostamegi sisse valdava osa laologistika- ja transpordi teenustest," rääkis Liviko ASi juhatuse esimees Janek Kalvi.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700