Autor: Kaubandus.ee • 15. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõõmustav rekord

Eesti Panga eile avaldatud andmetel saavutas Eesti septembris viimase paarikümne aasta suurima jooksevkonto ülejäägi.

"Jooksevkonto pluss näitab, et eestlased on tarbimishullusest vabanenud ja ostetakse rohkem kohapeal toodetud odavamaid asju," lausus Majandusõppejõud Andres Arrak. Eesti Panga eile avaldatud andmetel saavutas Eesti septembris 150 miljoni euro suuruse jooksevkonto ülejäägi.

Ettevõtja Jüri Mõisa sõnul on ettevõtjad tänu kriisi kogemusele tulevaste turbulentside vastu paremini ette valmistunud. Teisalt ollakse aga uute investeeringute suhtes veidi kartlikud, kuna investeeringud tähendavad meie mõistes ikkagi importi, nentis Mõis. "Ettevõtjad on esiteks ennast täis investeerinud ja nüüd on see magus aeg, mil eksporttoodangu näol tulu teenitakse," lausus Mõis, kelle hinnangul on Eesti mõistes suur jooksevkonto ülejääk eestlaste mõistlikkuse väljendus.

SEB peaökonomisti Hardo Pajula möönis, et siiani on välisvõlgnevus vähenenud suuresti Brüsselist saadud abirahade arvel. Seetõttu pole Pajula sõnul pole jooksevkonto septembrikuisest näitajast väga suuri järeldusi mõtet teha, kuna jooksevkonto kuine statistika on heitlik.Sampo panga juht Aivar Rehe sõnul võiksid 3-6 kuu perspektiivis ettevõtjad Rehe senisest aktiivsemalt investeerida ja mitte ainult koguda ning säästa. "Vaadates majanduse üldpilti ja seda, kuidas pankades hoiused kasvavad, siis tasub otsida aktiivsemalt investeerimisvõimalusi," soovitas Rehe. Teisalt sunnib ebaselgus maailma majanduses olema investeerimisotsuste suhtes alalhoidlik, märkis ta.

Loe pikemalt arvamusliidrite kommentaare Eesti viimase paarikümne aasta rekordilisele jooksevkonto ülejäägile tänasest Äripäevast, tellides lehe SIIT. Lehe tellijad saavad artiklit täispikkuses lugeda SIIT.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700