Autor: Kaubandus.ee • 12. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gorenje kasum kukkus 55%

Sloveenia suurima kodumasinatootja Gorenje Groupi aastakasum kukkus aastaga 55 protsenti, kuna toorainekulud kasvasid ja nõudlus kahanes, vahendab Bloomberg.

Puhaskasum langes 2010. aasta 20 miljonilt eurolt 9,1 miljonile eurole. Käive kasvas 2,9 protsenti, 1,4 miljardile eurole.

Gorenje on Sloveenia suuruselt teine eksportöör, jäädes maha vaid Renault tütarfirmast Novo Mestos. Ettevõte teatas, et eelmise aasta ärikliima oli vaenulik  ning müük oli tugeva surve all kõrgete toorainekulude  ja pooltoodete  tõttu ning valuuta- ja krediidiriski tõttu, mis vähendas tarbijate nõudlust.

Alanud aastal plaanib ettevõte veelgi võlakoormust vähendada. Plaanitakse refinantseerida mõned kohustused, kärpida kulusid suurendada müüki läbi tootmiskohtade restuktureerimise.  2011. aastal vähenes Gorenje võlg 4,7 protsendi võrra.

Ettevõte keskendub üleilmsele laiendamisele, kaasa arvatud Lähis-Idas ja Hongkongis, et käia kaasas Euroopa turgude madala kasvuga, kus praegu genereeritakse enamus ettevõtte käibest.

Gorenje aktsia hind langes 1,7 protsenti, 4,70 eurole. Ettevõte turuväärtus on  75 miljonit eurot. Aastaga on aktsia hind kukkunud 60 protsenti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757