Autor: Kaubandus.ee • 7. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank Rigualist: ei tea, ei ole piisavalt infot

Äripäeva andmeil võis Swedbank olla teadlik Riguali tühjaks kantimisest. Pank nihverdas aga ära Rigualiga seotud küsimustele konkreetselt vastamast, põhjendades seda pankrotiprotsessi algusjärguga ning vähese infoga.

Alljärgnevalt Äripäeva saadetud küsimused ja Swedbanki kommunikatsioonispetsialisti vahendatud vastustused.

Kas Swedbank kui OÜ Rigual hüpoteegipidaja ja suurim võlausaldaja oli üürilepingutest teadlik juba enne nende sõlmimist? Kui oli teadlik, siis miks Swedbank on olnud selliste lepingutega nõus? Kas näiteks autode jm vara rentimine 2520 euro eest kuus on panga arvates igati põhjendatud?

Pangaga ei ole mainitud üürilepingute sõlmimist ega tingimusi kooskõlastatud. Seoses pankroti väljakuulutamisega ootame pankrotihalduri ülevaadet pankrotivaraga tehtud tehingutest ja siis oskame võtta seisukoha, kas tegemist on kahjulike tehingutega või mitte. Pankrotihaldur korraldab esimese pankroti väljakuulutamise järgse võlausaldajate koosoleku 11. aprillil.

Kui ei olnud teadlik, siis miks ei ole Swedbank vaidlustanud üürilepingud?

Seoses pankroti väljakuulutamisega ootame pankrotihalduri ülevaadet pankrotivaraga tehtud tehingutest. Kui selgub, et tegemist on tehingutega, mis ei ole otstarbekalt sõlmitud, ning need kahjustavad vara väärtust, saab ta need lepingud lõpetada (tähtajatute üürilepingute lõpetamise ette teatamise tähtaeg on 3 kuud) .

Kas olete kindel, et üürilepingute kohaselt laekuv raha jõuab reaalselt pankrotipessa?

Pankroti väljakuulutamise järel tegeleb pankrotipesa varade haldamisega pankrotihaldur.

Kas Swedbank on teadlik, millistel tingimustel OÜ FG Marketing rendib kinnis- ja põhivara edasi Viljade Maailma OÜle? Kui suur on rendihind kuus?

See info pole meieni jõudnud.

Kas Swedbank on tundnud huvi, miks Rigual sõlmis üürilepingu just FG Marketingiga? Millised seosed on FG Marketingi ainuomanikul Tanel Pautil näiteks Riguali endiste või praeguste omanike/juhatuse liikmetega, Viljade Maailma omanike/juhatuse liikmetega, OÜ Conesco Eesti omanike/juhatuse liikmetega?

Oskame seisukohta võtta peale seda kui oleme saanud tutvuda pankrotihalduri ülevaatega pankrotivaraga tehtud tehingutest.

Viljade Maailm kasutab Riguali ruume, varasid, kaubamärki ja tarkvara, vormistas ümber Riguali kliendilepingud ning võttis üle töötajad. Kas teie arvates saab sellist käitumist käsitleda ettevõtte sisulise ülevõtmisena? Millise hinnangu te sellisele käitumisele annate? Kas Swedbank on kaalunud võimalust esitada nõuded Viljade Maailma vastu?

Swedbank võlausaldajana saab kogu info pankrotipesast pankrotihalduri kaudu. Praegu ei ole meil piisavalt infot, et nendes küsimuses seisukohta võtta.

Kuuldavasti kasutatakse Swedbanki siseringis Riguali-skeemi kohta väljendit "tegime hea ja halva ettevõtte". Mida selle all mõeldakse?

Sellele küsimusele ei oska Rigualiga tegelevad Swedbanki töötajad vastata, sest meie siseringis sellised väljendid ei levi.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757