Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 28. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neli kaupmeest Rikaste TOPi esikahekümnes

Reedel ilmunud Äripäeva Rikaste TOPis on esikahekümnes neli kaubandusvaldkonna ettevõtjat.

Ühisnimetajana võib nende kohta öelda, et nad kõik tegutsevad pigem ida kui lääne suunal.

1. kohal on siis kaubandus- ja kinnisvaraärimees Hillar Teder, kelle vara väärtus on 350 miljonit eurot.

2. kohal on Oleg Ossinovski, kelle tegevusvaldondadena on märgitud transport, teenused ja kaubandus. Tema vara väärtus on 223,7 miljonit eurot. Talle kuuluva Skinest Grupi eelmise aasta käive oli üle 123 miljoni euro ning kasum 24 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpu seisuga oli Skinest Grupil osalus 35 ettevõtes, mis tegutsevad Eestis, Rootsis, Venemaal, Ukrainas, Lätis, Leedus, Poolas ja Gruusias.

14. kohal on Roman Stroykov (vara väärtus 89,5 mln eurot), kes on Venemaa hulgikaupmees, tema Eestis asuv ettevõte vahendab Eestis asuvatele tolliladude kaudu Kagu-aasiast Venemaale tööstuskaupu. Tal on ka osalus Muuga sadamas konterineriteenuseid pakkuvas firmas transpordifirmas Esterson. Selle firma suurim omanik on registreerinud end Kariibi mere troopilistel saartel asuvas väikeriigis Saint Kitts ja Nevis.

15. kohal on Margus Linnamäe (83,5 mln eurot). Ravimite hulgi- ja jaemüügi, metsa- ja põllumajanduse, loomasööda hulgimüügi, toitlustuse ja kinnisvaraarendusega tegeleva kontserni MM Grupp omanik. Olulisim firma on ravimimüügikett Magnum. Margus Linnamäe hakkas ettevõtlusega tegelema vanema venna Aivar Linnamäe ja Georg Gavronskiga 1990ndate alguses, pärast seda, kui Aivar ja Georgi olid lõpetanud Tartu

Ülikooli arstiteaduskonna. Algusaastatel tegelesid nad lihakonservide ja särkide vahendamisega. Tõsine äritegevus algas 1992. aasta suvel, kui osteti ETK hulgiladu ja hakati ravimeid müüma. Esimesed miljonid teeniti Venemaal ja Eestis aspiriini ning teiste retseptivabade ravimite vahendamisega apteekidesse. 1990ndate keskel tõi neile õnne number 26. Täpselt 26 miljoni krooniga võitsid nad mitme tuntud Eesti ettevõtte erastamiskonkursi. Number 26 ei olnud aga lõpuni õnnelik. Tartu Õlletehast hiljem soomlaste Olvile müües näitasid nad maksuametile, et teenisid 26 miljonit krooni kahjumit. Maksuamet selgitas välja, et tegelik kasum oli 120 miljonit krooni, ja nõudis 40 miljoni kroonise maksuvõla tasumist. Mehed läksid kohtusse, aga jäid kaotajaks.

Vaadake ka teiste kaupmeeste kohta Äripäeva Rikaste TOPi 150 rikkama seas.

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700