Autor: Kaisa Gabral • 16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raivo Kütt: automüüja unistus oleks tegutseda Luksemburgis

Amserv Grupi üks omanikke Raivo Kütt lausus kaubandus.ee klubis, et enamikus maailmariikides autokaubandus kukub, Eestis on tänavu õnnestunud aga kasvada ning džiipide ostuvaimustust pole eestlase hulgas ka masu murdnud. 

”Uute autode registreerimises väike kasv on, kuid masuaastad on toonud oma languse ja siit tõusta on ruumi üksjagu. Luksemburgis ostab iga 1000 elaniku kohta iga asjas inimene uue auto, automüüja unistus oleks elada Luksemburgis,” märkis Kütt. 

”Lääne-Euroopas müüakse palju miniautosid, et sõita vaid kodu ja poe vahet ning saaks hästi parkida, kuid ega need autod ka odavad pole. Eestis ei lähe miniautod üldse. Samas on Eestis müüdud uutest autodest 21% džiibid ja see osakaal on kordades rohkem kui Euroopas müüakse. Meie tarbija tahab suuremat autot, millega kannatab ka Tartusse minna," kommenteeris Kütt.

Üheksa kuuga on Amservi turuosa Eestis jõudnud 16,7%ni ja Lätis 10,2%ni. ”Hetkel oleme veidi oma plaanidest ees, kuid sellest ei saa teha pikki järeldusi,” märkis Kütt. Uue aasta kohta lisas Kütt, et indikaatorid ennustavad Eestis automüügile väikest tõusu, sest tööpuudus on madal ja siis tekib kohe surve palkade tõusuks.

Enamikes Euroopa riikides praegu automüük kukub, sest  inimestel pole kindlust. Samas on Eestis täna kasvav turg, aga aastal 2009 oli Eestis jällegi 69% langust. "Ka Toyota kaalus mõni aeg tagasi, kas tõmmata Euroopas end kokku, õnneks ei tõmmanud, tulemas on uusi mudeleid,” rääkis Kütt.

Eesti ja Läti autoturg kukkus kahe aastaga 80%. ”Automüük on väga suurte investeeringutega ala. Püsikulud on paigas ning kui tulud kukuvad ära, on suur küsimus ellujäämise suhtes. Paljusid automüüjaid Eestis on pangad veepeal hoidnud. Minul on kahju, et ka mõned meie otsesed konkurendid on uute omanike all, kuid tegelt oleks pidanud nad ära likvideerima, nad solkisid turgu,” rääkis Kütt.

Auto keskmine vanus on Eestis 12 aastat, Soomes on 11,9, Kreekas 10,7 ja Rootsis 9,8, Euroopas on keskmine  8,3 aastat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757