Autor: Maarit Eerme • 12. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajad pääsesid järgmise Rimi letile

Rimi avas Ülemiste hüpermarketis kolmanda talupoe, kus annab talupidajatele võimaluse kauplusesse müüki panna enda toodangu.

Talupoe eestvedaja ja osaühingu Talu Toidab esindaja mahetalunik Margus Lille sõnul on seni avatud Rimi talupoodidel oma väljakujunenud klientuur. „Paljud tarbijad hindavad talupoodi mugava alternatiivina talust või turult toodete ostmisele ning klientide huvi Rimi talupoodide vastu on kõrge,“ kommenteeris Lille. Ülemiste Rimi talupoe valikus on piima-, liha- teravilja- ja pagaritooted, samuti taimeteed, maitsetaimed, munad, hoidised, mesi ja köögiviljad. 70% talupoe sortimendist moodustab mahetoodang. „Enamus talupoe valikust toodetakse käsitöönduslikult. Tegemist on hoole ja armastusega valmistatud väikeste partiidega, mis ei jõua kunagi suure kaubanduse riiulitele, kuid Talu Toidab riiulitelt leiab neid palju,“ lisas Lille. Hetkel pakuvad enda toodangut rohkem kui 40 Eesti väiketootjat.

Lille sõnul on talupoega tegemist rohkem missiooniga, mis aitab väikesed tootjad tarbijatele nähtavaks teha ja annab väiketootjatele kogemuse suures kaupluseketis.

Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Andrija Lilleoja sõnul on kaupluse kliendid esimesed kaks talupoodi Haaberstis ja Mustakivil väga hästi vastu võtnud. Otsus rajada talupood ka Ülemiste hüpermarketisse oli igati loogiline ja klientide soovidest juhitud samm. „Meile on tähtis pakkuda oma klientidele laia ning tervislikku toiduvalikut, kodumaiste väiketootjate toodangu pakkumine talupoe formaadis loob selleks hea võimaluse," lisas Lilleoja.

Lilleoja sõnul plaanivad nad ka teistesse linnadesse laieneda, kui vaid kliendid seda soovivad. „Kui saame kinnitust, et olemasolevad kauplused toimivad hästi, ning näeme talupoele head klientuuri ka mujal, siis seda otsust ka kaalume.“ 

Lisaks toodete müümisele on talunikel võimalus Talupoes oma tarbijatelt vahetut tagasisidet saada - mitmed talunikud on käinud klientidega kohtumas ja oma tooteid ning ettevõtmisi tutvustamas. „Kohtumiste tulemusena sünnivad uued tooted või muutuvad olemasolevad oma kujult või pakendi suuruselt,“ sõnas Lille.

Lilleoja sõnul tulevad kliendid spetsiaalselt Mustakivi, Haabersti või Ülemiste Rimisse, et osta lepasuitsutatud sinke ja vorste ning talle- ja maheveiseliha. Talupood on justnagu väike pood suuremas poes, mille lettidel pakutakse vaid eestimaiseid mahe- ja talutooteid. Seetõttu ei usu Rimi, et nad ei pakuvad konkurentsi erinevatele ökopoodidele, kuna seal on suurem osa sortimendist pärit mujalt, mitte Eestist.

Mustakivi ja Haabersti talupoe kuu käive on kokku 25 - 30 tuhat eurot. Ülemiste Rimis paikneva talupoe on kliendid esimese nädala jooksul hästi vastu võtnud ja sealt võib loota head käivet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757