Autor: Raivo Sormunen • 26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockmanni Eestiga seotud üksuse kahjum kahekordistus

Möödunud nädalal kulude kokkuhoiu ja 5000 töötaja koondamisega välja tulnud Stockmann teatas täna esimese kvartali kahjumi kahekordistumisest.

Eelmise aasta 20,9 miljoni eurone kvartalikahjum asendati 36,5 miljoni eurose kahjuminumbriga. Kahjum kahekordistus ka Baltimaade ja Kesk-Euroopa üksuses, milles Eesti turg omab kõige suuremat osakaalu.

Kontserni kvartalikäive ulatus 431,3 miljoni euroni, mida on 4,3% vähem kui aasta eest.

"Erakorraliselt nõrk jaemüügiturg ja väiksem päevade arv võrreldes 2012. aastaga mõjutas Stockmann Groupi esimese kvartali müügitulemusi. Müük langes nii divisjonide (kaubamajad, moekaupade üksus) kui riikide, eriti Soome lõikes," märkis kvartaliaruandes juhatuse esimees Hannu Penttilä.

Stockmanni esimese kvartali tegevustulem jäi tema sõnul märkimisväärselt prognoosidele alla. "Seetõttu tulime me välja kulude kokkuhoiuprogrammiga, mis hakkab meie kulusid alates 2013. aasta suvest vähendama. Me eesmärk on parandada kasumlikust läbi kulude vähendamise kõikides me üksustes ja riikides," lisas Penttilä.

Plussina tõi Stockmann välja selle, et naiste ja lasterõivaste müügikett Lindex näitas väljaspool Põhjamaid kasvu. Samuti kasvas müük Peterburi kaubamajaüksuses.

Stockmann Eesti tulemusi pole Soome börsifirma eraldi välja toonud. Küll aga on nad märkinud, et Baltimaade ja Kesk-Euroopa üksuse (Eesti, Läti, Leedu, Tšehhi, Slovakkia, Poola) käive langes 33 miljonilt 32,2 miljoni euroni ning tegevuskasum suurenes kahelt miljonilt 3,7 miljoni euroni. Eesti osakaal oli antud üksuse kogukäibest 2011. aastal 43%.

Aprillis toimunud Hullude Päevade müügikäive tegi Stockmanni teatel uue rekordi, näidates 10%st kasvu. Hoolimata kulude kokkuhoiuprogrammist ning tugevast Hullude Päeva müügist vähendas aga Stockmann oma tänavust kasumiprognoosi.

"Prognoosime, et Põhjamaade jaemüügiturg püsib terve aasta nõrk ja sellest tulenevalt jääb Stockmann Groupi tegevuskasum sel aastal 2012. aasta omale alla," teatas ettevõte. 

Stockmanni aktsia täna tulemuste peale väga reageerinud ei ole (11,00 eurot ja -0,8%), kuna suure löögi sai väärtpaber kätte juba 16. aprillil, mil nad tulid välja kulude kokkuhoiuprogrammiga. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700