Autor: Kadri Põlendik • 22. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaare: see on suur väljakutse ja vastutus

Juunist Kalevi ja Põltsamaa Felixi juhina alustav Kaido Kaare ütles, et kõige suurem väljakutse on säilitada kahe erineva ettevõtte töö ühe juhtkonna all.

„Nii Põltsamaa Felix kui Kalev on väga ilusasti kasvanud, oma tulemusi parandanud, tooteid arendanud, investeerinud, nii et selles mõttes on see väga suur väljakutse kahe ettevõtte juhtkondi ühendada ja veel paremaks muuta,“ rääkis Kaare Äripäevale. Ta märkis, et kuna mõlema ettevõtte omanik Norra kontsern Orkla on selliselt eri riikides oma ettevõtteid ühendanud juba mõnda aega ning jõudnud sellega nüüd Eestisse, tuleb Orkla strateegiaga edukalt kaasa minna.

Kaare kinnitas, et mõlemas ettevõttes toimuvad esialgu muudatused vaid juhi ja juhtkonna osas. Juhtkond pannakse kokku mõlema ettevõtte esindajatest ning peab olema paigas jaanipäevaks.

„See on see organ, mis kahte ettevõtet sarnaselt juhtima hakkab. Eestis on sarnane näide olemas, kus Rakvere Lihakombinaat, Tallegg ja Ekseko on ühe juhtkonnaga juhitud erinevad juriidilised ettevõtted,“ viitas Kaare sellele, et ka Kalev ja Põltsamaa Felix jäävad eraldiseisvate ettevõtetena alles. Samuti jäävad toimima kõik tootmisega seotud üksused. Ainsa täiendava muudatusena on Kaare sõnul plaanis üle vaadata tugistruktuurid, kuid sellega tegeletakse tulevikus.

Kuigi kaks ettevõtet asuvad logistiliselt üksteisest eemal, ei ole see Kaare jaoks probleem. Pigem on tema hinnangul väljakutse see, et ettevõtete portfellid ja tootmisspetsiifika on väga erinevad.

„Piltlikud öeldes, kui Põltsamaa Felix ostab hooajaliselt kokku kõrvitsat, teeb sellest toodangu ja paneb purki väga lühikese aja jooksul, siis Kalevi tootmisspetsiifika on hoopis teistsugune,“ lausus Kaare. Ta tõdes, et kõiki asju ei saa teha samamoodi, mistõttu peabki uus juhtkond välja töötama sellise mudeli, mis võimaldaks juhtida protsesse ühe juhtkonnaga, aga siiski vastavalt selle ettevõtte spetsiifikale. „Neid on võimalik juhtida, aga neid ei ole võimalik ühendada,“ märkis Kaare.

Kalevi praegusel juhil on kindlasti plaanis juhinduda Felixi juhi Anti Orava ettepanekutest ning sealse ettevõtte ideed ellu viia. „Ei ole küsimus, et midagi ära lõpetame või katkestame või tahame teistmoodi teha,“ ütles Kaare.

Kuigi kahe firma tooteid ühendada ei ole plaanis ning ketšupikomme tootma ei hakata, on mõningat koostööd juba kahe ettevõtte vahel olnud. „Turule on jõudnud Kalevi brändi Draakon all Põltsamaal toodetud mahlajoogid. Võib-olla selliseid integreeritud tooteprojekte võib veel näha, kui mõni Kalevi bränd sobib Põltsamaa mahlale või mõnele magustoidule,“ sõnas Kaare.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700