Autor: Maarit Eerme • 25. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selver: Liha ja šašlõkki osteti 125 tonni

Tänavused suurimad jaaniostud tehti 21. ja 22. juunil ning ebatraditsiooniliselt soe ja vihmavaba jaaniilm pani eestlased pühadeks tavatult suuri oste tegema. Mullu osteti 50 tonni liha ja šašlõkki, siis seekord 125 tonni, mis on kaks ja pool korda rohkem kui mullu. 

Ostud – liha, vorstid, õlu, köögivili, puuvili, salatid ja grillitarvikud – olid küll ootuspärased, aga kogused võrreldes varasemate aastatega märgatavalt suuremad. Liha ja šašlõkki osteti jaanipäeva eel 125 tonni, mis on kaks ja pool korda rohkem kui mullu. Erinevaid vorstikesi müüdi 35 tonni ning värsket kala 15 tonni. Väikejäätiseid osteti üle 100 000 tüki ning pakijäätist 10 tonni. Õlut müüdi ligi pool miljonit liitrit ning siidrit 70 000 liitrit. 

„Kui mullu oli jaaniaeg kahepalgeline pakkudes küll enne pühi päikest, kuid nõudes lõkke äärde suusariideid ja vihmavarju, siis tänavu oli kahtlemata ebatavaliselt soe ja kuiv ning kaupmehele tähendas see suurepärast jaanimüüki,“ kiitis Selveri keti juht Andres Heinver ilmataati ja tänas klientide lahkust. „Kui mullu osteti 50 tonni liha ja šašlõkki, siis seekord 125 tonni. Jaaniaja kohta osteti ka rekordkogus jäätist. Siiski võib rääkida ka ühest langusest – alkoholi osteti seekord pisut vähem kui mullu,“ lisas Heinver.

„Üha enam tehakse tervislikke valikuid - ostetakse köögivilja, eelistatakse vorstikestele liha ning grillvorstile toorvorsti, samuti valitakse pigem lahjasid alkohoolseid jooke,“ lisas Heinver. „Tuleb siiski tõdeda, et ostukorvi jõuavad eelkõige kampaaniatooted ning inimesed teevad ka jaanioste ratsionaalselt ja läbimõeldult.“

Populaarseimaks salatimaterjalideks olid tomat ja kurk, aga palju osteti ka erinevaid maitsetaimi. Tänavust kartulit osteti 30 tonni ning arbuusi 50 tonni. Puuviljast eelistati veel banaani, maasikaid ja viinamarju.

Jaanieelsed suurimad ostud tehti Järve, Pirita ja Keila Selveritest.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070