Autor: Ave Lepik • 25. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vitsur: lähem viisaastak majanduses šokki ei too

Ehkki järgmise kümnendi majandusolukorra prognoosimine on keeruline, võib viie aasta perspektiivis eeldada, et teravat kriisipuhangut tulemas ei ole, ütles Heido Vitsur.

“Paljud kardavad ja ähvardavad, aga minu sisetunne ütleb, et lähiaastail suuri šokke maailmamajanduses ei tule. Selge, et lõpmatuseni praegu majandust üleval hoidev võlgade kasv jätkuda ei saa. Samas ei näe ma põhjust karta, et selline majanduspoliitika toob kaasa hüperinflatsiooni. Seda pole juhtunud ei Ühendriikides ega Euroopa Liidus, vaatamata sellele, et majandusse on värsket raha suunatud triljoneid,” ütles LHV majandusekspert Heido Vitsur täna Rimi visioonikonverentsil.

Eesti kaubandusturg on Vitsuri sõnul suures sõltuvuses oma põhipartneritest ning avatus globaalsetele mõjutustele säilib ja isegi süveneb. “Avatud majandusega Eestil ei saa minna palju paremini kui tema peamistel partneritel, kuid loodetavasti ei lähe ka palju halvemini. Lähemad viis aastat peaks olema suhteliselt rahulikud ja isegi optimistlikud. Jaekaubanduse kasvu jääb meil toetama palkade mõõdukas kasv ja Euroopa keskmisest mõnevõrra kiirem inflatsioon,” oli Vitsur optimistlik.

Tervisele panustamine peab saama kasvavaks kaubandustrendiks, ütles Vitsur. “Vaadates eestlaste kulude struktuuri, on näha, et me kulutame autodele ja kütusele ebaproportsionaalselt palju. Tervis maksab Eestis vähem kui auto. See on probleem rahvastiku juurdekasvule ja rahvatervisele, mida lahendamata me riigina väga hästi edasi ei saa minna,” ütles Vitsur.

Vitsur kommenteeris ka konverentsi osalejatele esitatud küsimust toidukaupade käibemaksu alandamisest, leides, et pikemas perspektiivis võiks käibemaksu diferentseerimine aidata paljusid probleeme lahendada. “Ma ei oska väga täpselt ennustada turu käitumist, aga selge, et lühiperspektiivis kaotaks riigikassa toidukaupade käibemaksu alandamiselt päris palju. Samas pikemas perspektiivis aitaks see lahendada paljusid sotsiaalprobleeme,” selgitas Vitsur.

Konverentsil osalenud sajakonnast kaubandussektori arvamusliidrist 52% toetas toidukaupade käibemaksu alandamist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700