Autor: Kaubandus.ee • 3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pisipakid on Hiina e-kaupmeeste edu võti Eestis ja Soomes

Hiinast tuleb Eestisse ja Soome peamiselt väikesed ja mitte nii kallihinnalised tooted ning seetõttu on inimeste ostuotsus ka lihtsam.

Omnivasse saabub erinevaid rahvusvahelisi pakisaadetisi kuus keskmiselt ligi 350 000. “Välismaalt Eestisse saabuvad pisiesemed peamiselt Hiinast, Suurbritanniast, Soomest, Saksamaalt, Hongkongist ja USAst,” ütles Omniva juhatuse liige Ansi Arumeel. Ta lisas, et võrreldes 2013. aastaga kasvas mullu näiteks Hiinast saabunus postisaadetiste hulk 70%.

Arumeel rääkis, et välismaalt Eestisse saadetakse kõikvõimalikke kaupu ja igasuguse suurusega pakendites. „Konkreetselt Hiinast saabub suhteliselt rohkem ka väiksema väärtusega saadetisi, kuna kauba transport on tellija jaoks tihtipeale tasuta ning ostuotsus sünnib sellevõrra lihtsamalt,“ selgitas Arumeel.

„E-kaubandus areneb mühinal ka Lätis ja Leedus, kuid sealsetel turgudel me praegu Hiinast ja mujalt välismaalt saabuvate saadetitse lõpptarbijale viimisega ei tegele,“ kommenteeris Omniva juhatuse liige.

Soome Posti kommunikatsioonijuht Liisa Hertz ütles, et nad ei ole avaldanud täpset mahtu, kuid Soome tarbijate ostud Hiina e-kauplusest on viiekordistunud 2010-2014. „Kasv on olnud eriti kõrge viimase kahe aasta jooksul,“ täiendas Hertz. Ta lisas, et enamik tooted on väikesed ja mitte kallihinnalised ning tema sõnul on Hiina interneti kaupmehed huvitatud Soome tarbijast ka tänavu.

Arumeel prognoosib e-kaubanduse ja rahvusvaheliste kaubamahtude kiiret kasvu ka tulevikus. „Oleme partneriks nii kaupmeestele kui ostjatele ning investeerime jätkuvalt e-kaubandusega seonduvatesse teenustesse.“ Omniva laiendas suvel pakiautomaatide võrgustikku, hangiti suurte rahvusvaheliste pakimahtude teenindamiseks juurde lao- ja sorteerimispinda ning plaanivad peagi tutvustada mitut uut lahendust, mis peaks nii e-kaupmeeste kui ostlejate elu senisest veelgi lihtsamaks ja mugavamaks muutma.

Omnivat teatakse eelkõige logistikapartnerina, kuid tegelikult on nad seotud e-kaubandusega ka läbi mitmete teiste teenuste. „Meie Maksekeskus näiteks on täna Eesti e-kaupmeeste eelistatuim makselahenduse pakkuja ning Makselahendusega liitub keskmiselt 60 uut e-kauplust igas kuus,“ ütles Arumeel.

Omniva on Arumeele sõnul endale eesmärgiks seadnud olla e-kaubanduse veduriks Eestis ning seda rolli püüavad nad ka täita. See on ka üheks põhjuseks, mis Omniva toob Hiina suurima e-kaupmehe Alibaba juhi nõuniku Porter Erismani Eestisse 14. oktoobril Kaubanduse Aastakongressile e-kaubanduse kogemusest rääkima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757