14. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanajuur: Soomest on saamas uus Kreeka, aga e-kaubandus võib sest võita

Danske Bank ettevõtete panganduse divisjoni direktor Tõnu Vanajuur
Foto: Raul Mee
Danske Banki ettevõtete panganduse divisjoni direktor Tõnu Vanajuur ütlesÄripäeva teemaveebi kaubandus.ee korraldatud Kaubanduse Aastakongressil, et Soome majandus on kokku kukkumas, aga meie e-poodidel on võimalus sellest võita.

Vanajuur tõdes, et 6 aastat jätkub kaubanduses olukord, kus tarbimiskindlus opereerib negatiivsel alal, samas kui jaekaubandus näitab 5-7% kasvu.

Samas tõi ta nö valusa teemana esile selle, et palgasurve jätkub. "Eesti on jõudnud tööpuuduse tasemetelt Skandinaaviale järele, saavutades praktiliselt kriisieelse taseme. Palgakasv toimub juba lisaks kasumile ka põhivara investeeringute arvelt," toonitas ta ning tõstatas küsimuse, et kas naaberriigi Soome 9% ületav töötuse tase toob “talendid” kodu-Eestisse tagasi.

"Soomest on saamas “uus Kreeka”. Üle jõu käib naaberriigile sotsiaalsüsteem koos ametühingute suutmatusega leppida reformide vajadusega. See on viinud pikaajalisse negatiivsesse majanduskasvu ja püsikulude finantseerimiseni laenudest," tõdes ta.

Vanajuur tõi näiteks, et iga päev suureneb ühe miljoni euro võrra Soome riigi laenukoormus ja see lihtsalt süüakse ja juuakse ära, investeeringuid ei tehta.

Päeva moderaatori küsimusele, kas  Soomes toimuv mõjutab kuidagi Eesti e-kaubandust, vastas Vanajuur, et kui oleme nutikad, siis me oma kiiruse ja paindlikkusega suudame jõuda ehk ette ja võtta omale osa Soome online-turust. "Meie loomupärane võime ümber kohaneda, suudab meie väikese majanduse üle viia uude kasvu tsüklisse," kommenteeris ta.

Vanajuur toonitas, et tema soovitab mitte võtta Eestil riigilaenu, nagu seda tehti Soomes. "See on nagu talve ajal püksi pissimine. Alguses on soe, aga nüüd on külm ja vastik. Kui soomlased suudavad lõpuks oma majandust reformida, siis ehk langus ka pidurdub. Kas soome ka meie e-kaubandust mõjutada. 

Vanajuur osales vestlusringis, mille raames küsis Äripäeva peadirektor Igor Rõtav saalis olnud kaupmeestest publikult, mis suurusjärgus käibe kasvu nad ootavad 2016. aastalt.

* Paigalseisu ja käibe langust ei oota keegi.

* Kuni 5% käibekasvu ootas ligi kolmandik saalis viibijatest. 

* 5-10% käibekasvu ootas samuti kolmandik.

* Üle 10% käibekasvu ootas ka umbes kolmandik saalis viibijatest.

Seda küsitlust kommenteeris Vanajuur järgnevalt: "Sama lugu on ka haiglas olevate inimeste keskmise kehatemperatuuriga – kaks tükki on surnud ja kaks tükki väga kõrges palavikus. Kokku ongi keskmine".

Arutlusringis osalenud Heido Vitsur kommenteeris järgmiselt: "Kaubanduse Aastakongressile tulevad ju need, kellel läheb ettevõttega normaalselt või hästi". 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070