3. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjad sooviksid ühtset transporditaara süsteemi

Saarioinen kasutab enda kauba tarnimiseks plastikkaste
Foto: Eiko Kink
Jaeketid kasutavad eri tüüpi transpordikaste, mis tähendab tootjate jaoks lisakulu. Mõistlikum oleks minna üle ühtsele süsteemile.

Hoolimata sellest, kas lähiaastatel õnnestub minna üle ühisele kastimajandusele või mitte, on tulevik taaskasutatava plastiku päralt, mistõttu vajavad tööstused lähema viie aasta jooksul suuri investeeringuid, et vahetada välja papp-pakendi süsteemile üles ehitatud masinapark, kirjutab 3. novembri Äripäev logistika rubriigis.

Lihatööstuse OÜ A-Vorst müügijuhi Linda Päi sõnul kasutab nende ettevõte praegu plastkaste –15 kilogrammi toodangut mahutavaid kaste on lihatoodete tarnimisel kasutatud juba 20 aastat.

Need on kastid, mida kasutab ka Rakvere Lihakombinaat. "On aga juba teada, et mõned ketid, esialgu küll ainult Maxima, nõuavad toodete tarnimist uutes Bepco kastides," märkis Päi. Ta lisas, et Rimil on samuti omad väikesed kastid, mis on antud tootjale rendile.

Selline kastide kasutamine tähendab tootja jaoks lisakulu - iga uus kast nõuab raha. "Bepco kastid peame võtma rendile," märkis Päi.

Mamma kaubamärgi all valmistoite tootva OÜ Saarioinen Eesti tegevjuhi Aivo Varemi sõnul kasutavad nemad korduvkasutatavat taarat. "Plastikut on võimalik kasutada mitmekordselt. Nii on kulutõhusam," tõdes Varem. "Mis puudutab tulevikku, siis jaekaubanduses võiks minu arvates olla ühtne taara," lisas ta. Praegu on see ketiti erinev, mis on Varemi sõnul tootjatele lisakuluks. "Rendisüsteemile üleminek oleks mõistlik," märkis ta, lisades, et Põhjamaades, näiteks Soomes, see süsteem toimib.

Loe Äripäeva logistika rubriigist, et miks ei ole Valio Eesti nõus valima monopoolset teenusepakkujat kastiturul ning mida arvavad ühtsest kastisüsteemist Kalev, HKScan. Mis arvamusel on Bepco juhatuse liige Margus Ärm. 

 

Autor: Ketlin Rauk, Äripäeva kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757