18. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks inimene kahest ei saa endale lubada ettenägematuid kulutusi

Foto: Andras Kralla
Peaaegu 40% eestlastest väidavad, et nad ei saa endale lubada ettenägematuid kulutusi, mis on võrdsed nende poole kuu palgaga, ilma raha laenamata (39%) või nad ei tea, kas nad suudavad seda endale lubada (13%). Ainult 49% ütlevad, et nad ei pea selleks raha laenama.

Krediidihaldusteenuseid pakkuv kontsern Intrum Justitia viib igal aastal läbi Euroopa Tarbijate Maksekäitumise uuringut ning viimasest uuringust selgus, et 56%  eestlastest ei säästa regulaarselt raha.

„Väga paljudel leibkondadel on väikesed rahalised vahendid. Iga leibkonna olukord on muidugi ainulaadne, kuid on ilmselge, et inimesed peavad rohkem ja regulaarselt raha säästma.  Isegi kui igakuiselt säästetav raha kogus on väike,  aitab see oluliselt kaasa perekonna rahalise olukorra parandamisele,” ütles Intrum Justitia Eesti tegevdirektor Ivar Tammemäe.

Uuringust leidus ka, et 31% vastanutest ei oma piisavalt raha inimväärseks eluks. Eelmisel aastal oli see arv 45%. Ligi kolmandik usuvad, et nende varaline seisund on paranemas. 

„Tulemused näitavad, et märkimisväärne osa kõikidest leibkondadest puutuvad kokku majanduslike raskustega ning paljud neist peavad raha laenama, et igakuiseid arveid tasuda,” ütles Tammemäe. „Me võime oma andmete põhjal järeldada, et kui inimesel on varasemalt esinenud raskusi võlgnevuste maksmisel, siis suure tõenäosusega satub ta võlgniku staatusesse ka hiljem. Me püüame aidata oma võlgnikest klientidel koostada võla tagasimaksegraafikut, et mitte raskendada nende niigi rasket majanduslikku seisukorda,” lisas ta.

Erinevate leibkondade rahaline seisukord:

Vähestel.... 
samas enamusel.... 
 11% aeg-ajalt laenab raha, et maksta arveid Ei ole laenanud raha arvete maksmiseks
 25% on aeg-ajalt või sageli hilinenud arvete maksmisega Viimase 6 kuu jooksul ei ole hilinenud arvete maksmisega
 12% kaalub rahalise olukorra tõttu teise riiki kolimist Ei kaalu kolimist
 11% leiab, et nad ei oma kontrolli oma rahalise olukorra üle Usuvad, et nende rahaline olukord on kontrolli all
 17% leiab, et neile ei ole kunagi õpetatud, kuidas rahaga ümber käia Neile õpetati lapsepõlves, kuidas raha käsitseda
 16% on seisukohal, et uue televiisori ostmiseks on raha laenamine vastuvõetav (7% puhkusereisi jaoks Leiavad, et raha laenamine tarbekaupade või puhkusereiside ostmiseks ei ole vastuvõetav
 24% on arvamusel, et neil ei ole mõistlikke väljavaateid oma majandusliku olukorra märkimisväärseks parandamiseksUsuvad, et neil on mõistlikud võimalused oma majandusliku olukorra märkimisväärseks parandamiseks

Esimene Euroopa Tarbijate Maksekäitumise Uuring käivitati 2013. aastal. Majanduse katalüsaatorina näeb Intrum Justitia vajadust regulaarselt uurida rohkem kui 22 000 tarbija maksekäitumist Euroopas. Eesmärgiks on paremini mõista tegelikku tarbijate käitumist, mis puudutab toodete ja teenuste eest maksmist. Euroopa Tarbijate Maksekäitumise online-uuringu teostas ärianalüüsi ettevõte United Minds. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757