27. november 2015

Stockmann müüs oma Venemaa kaubamajad

Soome jaemüüja Stockmann teatas börsile, et müüb oma Venemaal asuvad kauplused viie miljoni euro eest Reviva Holdingsile. Ettevõtte aktsia on uudise peale täna Helsingi börsil rallinud 17,3%.

Reviva on ka rahvusvahelise kaubamajade keti Debenhamsi Venemaa frantsiisipartneri Debrussi omanik. Stockmanni teatel keskendutakse nüüd Venemaal oma kinnisvaraärile ja jätkatakse tegutsemist Peterburis Nevski keskuses.

Tehing loodetakse lõpule viia 2016. aasta 31. jaanuaril ning enne on tarvis saada ka kohalikult konkurentsiametilt. Stockmann saab tehinguga 75 miljonit eurot ühekordset kahjumit ning see kajastub tänavu neljanda kvartali aruandes.

Stockmanni tegevjuht Per Thelin ütles börsiteate vahendusel, et ettevõtte Venemaa kaubamajade äri on olnud kahjumlik mitu aastat järjest ning rubla langus on kaotusi üksnes süvendanud. „Stockmann sihib pööret kasumlikkuse suunas ja seega oleme otsustanud müüa kogu oma Vene kaubamajade ärisegmendi.“

Juht lisas, et edaspidi plaanitakse võtta tugevam fookus Soome ja Baltikumi kaubamajadele, online-ärile ning Lindexi brändile.

Stockmanni Venemaa kaubamajade äri mullune aastakäive oli ligi 240 miljonit eurot ning ärikahjum 26 miljonit eurot. Ettevõttel on Venemaal seitse kaubamaja (5 Moskvas, 1 Peterburis ja 1 Ekaterinburgis). Jaemüüjal on Venemaal 2300 töötajat, kes jätkavad uue omaniku juures.

Ettevõtte tütarfirma Stockmann Spb Centre, mis omab ettevõtte kaubamaja kinnisvara Peterburis, jääb Stockmannile. Ettevõtte Venemaal asuvad järelejäänud Lindexi kauplused suletakse plaani järgi järgmise aasta suveks.

Oma kasumiprognoose Stockmann tehingu tõttu ei muuda.

Autor: Juhan Lang, Äripäeva ajakirjanik

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700