8. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pood, mis on teistest üks samm ees

Paljas Pala kauplus Pärnus
Foto: Daniel Rinaldo
Pea poolteist aastat tagasi avas ettevõtlik noormees Silver Smeljanski, tuntud laulja ja vabakutselise näitleja Mihkel Smeljanski poeg, Eestis seni ainulaadse pakendivaba kaupluse.

Pea poolteist aastat tagasi avas ettevõtlik noormees Silver Smeljanski, tuntud laulja ja vabakutselise näitleja Mihkel Smeljanski poeg, Eestis seni ainulaadse pakendivaba kaupluse.

Suvepealinna südames Kuninga tänaval asuva, rahva seas tuntud esimese omaniku, olümpiavõitja Jaan Taltsi nime järgi Taltsi maja esimese korruse kauplus Paljas Pala meenutab butiiki – riiulid pole kaubast pungil ja midagi ei paista olevat suures koguses. Siin on avarust ning mõnus ringi liikuda ja uudistada. Silma hakkavad klaaspurkides mitmesugused maitseained ja maiustused: piprasegud, magus paprika, šokolaadinööbid ja -küpsised, pähklid, seemned, kuivatatud puuviljad, samuti vermišellid, spagetid ja toortatar. Kommi asemel pakutakse kuivatatud ananasse, kirsse, viigimarju, maapähkleid, kõrvitsaseemneid ja datleid, ei puudu ka teed ja kohvioad. Riiulitel on kosmeetikat, pesuvahendeid, pisut ka toidukaupa. Viimast tuuakse poodi põhimõttel, et müüa vaid seda, mis kiiresti ei rikne. Siiski ei pea söögikraami himustaja tühjade kätega lahkuma – osta saab mune, juustu ja toorpiima. „Plaanis on sortimenti laiendada,“ sõnab Smeljanski. Kuid esmalt on tema lähim eesmärk avada samasugused kauplused Tallinnas ja Tartus.

Eriline ja ainulaadne pood

Kõigist teistest Eestimaa poodidest eristub Paljas Pala selle poolest, et siin ei märka silm kusagil kilekotte või muud plastpakendit. Seevastu on sisenejale ukse lähedal käepärast võtta mitmes mõõdus paberkotid ja riidest kotikesed. Pakendiks on müügil ka klaaspurgid.

Trenditeadlik ökosõber või loodushoidlik inimene leiab sellest poest mõndagi, mida kingituseks valida. Kui selline mõte mõlgub firmajuhi peas, kelle väike töökollektiiv väärib originaalseid jõulukinke, siis on siit neid ostes tulemuseks originaalne ja väga keskkonnasõbralik kingitus. Selleks võivad sobida looduslikud šampoonid, kehahooldustooted, nagu kehakoorija, -võie, vannipiim või -sool – selline kraam, mis saajale rõõmu valmistab ja talle endale ära kulub. Kes on kokkaja ja naudib söögivalmistamist, sellele leidub mitmesuguseid maitseaineid. Meestele võib rõõmu teha habemeajamisvaht, mille juurde kuulub ka hari, ning muudki kehahooldustarbed. Müügil on kaupluse kinkekaardid.

Silver Smeljanski arvab, et jõulukingiks sobivad niihästi kakao baasil taimseid õlisid sisaldavad šokolaadid kui ka küünlad. Rõõmu saab valmistada ka selliste praktiliste kingitustega nagu näiteks kenast kangast tugev poekott või hõlmikseelik, mõlemad tehtud Pärnus kangajääkidest. Teades, kui hullult on maailm saastatud kilepakenditest, annab ehk sobilik kaubakott tõuke alustada uut aastat keskkonnateadlikuma eluviisiga öeldes ei kilekottidele.

Kaupmehe sõnul pole ükski firma veel uut ja omapärast poodi avastanud ega siit kinke tellinud, kuid omanik on optimistlik ning valmis asutusele jõulukinke kombineerima erisoove arvestades. Paljas Pala annab ostjale ka võimaluse fantaasiat rakendada ja oma käega kaunistada originaalselt taaskasutuspakendit, olgu selleks pruun paber või klaaspurk.

Poodi oma pakendiga

Kuid pakend võib ostjal poodi tulles juba kaasas olla. „Inimene tuleb siia oma pakendiga, olgu see purgike või muu või saab selle siit,“ selgitab Smeljanski oma äriideed ja soovi juhatada meid taarat taaskasutama.

„Aga ega kink ei peagi alati olema pakendis,“ arvab noormees. „Milleks igale asjale pakend, mis on vaid ühekordseks kasutamiseks ja mis omakorda taas keskkonda saastab?“ küsib ta. 

Smeljanski sõnul on rahvas kaupluse üles leidnud, siia tulevad ostma tema sõnutsi need, kes hoolivad keskkonnast. „See ongi eesmärk – panna inimesed mõtlema teistmoodi ja õpetada neid uutmoodi käituma,“ sõnab taimetoitlasest kaupmees ja täpsustab oma maailmanägemist: „Mõtlema sellele, mida ja kuidas me sööme, ning mis toimub keskkonnas.“ Saastatus, sõjad, üksteisele vastu töötamine – selline on kuvand meie maailmast, millele Silver Smeljanski koos mõttekaaslase Johanna Maria Tõuguga soovis vastu astuda, avades mullu kevadel Eestis esimese pakendivaba poe.

Meedia huvi ja selle kaudu säästliku idee tutvustamine avalikkusele on andnud noormehele tuge ja usku oma plaaniga edasi minna. Lisaks Tallinnale ja Tartule on Smeljanskil soov avada rohkemgi müügipaiku ning ta loodab, et selline pakendivaba kauplemine saab tulevikus normiks. „Unistama peab suurelt,“ arvab Smeljanski, kes pälvis möödunud aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte ja rahva lemmiku tiitlid ning sai Pärnu noore ettevõtja nominendiks.

Autor: Annika Poldre, kaasautor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757