Autor: Kaubandus.ee • 15. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued Pääsukese märgiga tooted

Tunnustatud Eesti Maitse
Üheteistkümne ettevõtte 24 toodet said novembri lõpus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi kandmise õiguse. Pääsukesemärk näitab lisaks toote kõrgele kvaliteedile ka seda, et toidutoote valmistamisel kasutatud põhitooraine on kasvanud Eestis.

„Pääsukesemärgiga tunnustatud toodete hulgast leiab nüüd Hiiumaa mett, Tartumaal kasvanud marjadest valmistatud toormoosid, kodumaised kanamunad, erinevad pagaritooted ja teised väärt Eesti toidutooted,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul sai pääsukesemärgiga toodete nimekiri meeldiva täienduse. Nüüd kannab Eesti kõige tuntumat päritolu- ja kvaliteedimärki kokku juba 370 Eesti toidutoodet ning EPKK kvaliteedisüsteemis osaleb 77 Eesti ettevõtet. Kõige rohkem pääsukesemärgiga tooteid on Eesti Pagari, Farmi Piimatööstuse ja Marjamaa talu tootevalikus. Pääsukesemärgiga tooteid tarbides saab kindel olla nende toodete heas kvaliteedis ning ühtlasi oma ostude kaudu toetada kodumaist põllumajandust ja toidutootmist.

Tooteid esitati hindamiseks kõigis kuues tootegrupis. Novembri lõpus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamisel hindasid tooteid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid, kes on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Toodete hindamine toimub objektiivsete kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Lisaks uute toodete hindamisele tegid eksperdid ka juba kvaliteedimärke kandvatele toodetele järelhindamist. Sellel hindamisel osales kokku 30 toodet kõigist tootegruppidest ja kõik need tooted vastasid jätkuvalt kvaliteedimärgi kandmise nõuetele.

Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2018, seejärel on võimalik litsentsilepingut pikendada, kui toode vastab jätkuvalt esitatud nõuetele.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, selle aja jooksul on kvaliteedimärgi saanud tuhandeid tooteid.

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgiga uued tooted:

Indrek Kutser FIE -  Hiiumaa mesi; Hiiumaa kreemjas mesi (väga hea, ekspertide lemmik); Hiiumaa kanarbiku mesi

Polven Foods OÜ - Majonees „Lemmik Oliivi provansaal“

Tõnu Oksa Marjamaa talu FIE - Külmutatud maasika toormoos; Külmutatud vaarika-mustsõstra toormoos; Külmutatud maasika toormoos punaste sõstardega; Külmutatud maasika toormoos metsmaasikatega; Külmutatud õuna-maasika toormoos pohladega; Külmutatud maasika toormoos; Rabarberi-maasikamahl vähese suhkruga

DGM Shipping AS - Briis Puhastatud praetud kilu

Dava Foods Estonia AS - Hiidmunad XL10; Kollased munad M10; Peremunad M6, M10, M18;  Suured munad L6, L10; Tervisemunad M8, M10

Cristella VT OÜ - Vaarikasaiake

Eesti Leivatööstus OÜ - Eesti 100 Uudseleib

Eesti Pagar AS - Täisterasepik

Leibur AS - Rukkipala

RemedyWay OÜ - Toortatrakliid; Mahe kanepikrõps

Tartu Mill AS - Täisteranisujahu

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757