Autor: Kaubandus.ee • 4. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris toimus uute sõiduautode turul oodatud langus

Uute sõiduautode müük langes septembris 18,2%, aga see oli oodatud kukkumine seoses augustis automüüjate endi poolt autode registrisse kandmisega.
Foto: Scanpix

Kuna Euroopa Liidus võeti kasutusele uus kütusekulu mõõtmise metoodika ja sellega seoses kehtestati kvoodid, kui palju vana metoodikaga mõõdetud sõidukeid tohib pärast 1. septembrit müüa, siis võtsid suurem osa autode müügiettevõtetest kvooti ületavad autod ise arvele ehk nö müüdi ette. Seetõttu oligi oodata järgnevatel kuudel müüginumbrites kerget miinust.

Tänavu üheksa kuuga on kokku müüdud 20519 uut sõiduautot, mida on 8,2% rohkem kui mullu samal perioodil, ja see number vastab igati AMTELi tänavusele kasvuprognoosile.

Septembris oli suurima osakaaluga segment keskmised maasturid (22,6%), järgnesid väiksema keskklassi autod (21,4%) ja väiksemad maasturid (17,1%). Hübriidautosid läks kaubaks 122 ja elektriautosid 3. Uusi gaasiseadmega (CNG ja LPG) müüdi kokku 5.

Automarkidest oli septembris edukaim Toyota 268 müüdud sõiduautoga, järgnesid Škoda (192) ja Kia (139). Samade automarkide toodang moodustas ka populaarsemate mudelite esikolmiku – Toyota RAV4 (92), Škoda Octavia (70) ja Kia Sportage (60).

Tarbesõidukeid müüdi septembris 464, mida oli 9,2% vähem kui möödunud aasta septembris. Üheksa kuu kokkuvõttes püsib tarbesõidukite müük aga 8,5 protsendiga plusspoolel. Kuna mitmete automarkide pikapid ja ka üksikud maasturid on tüübikinnituselt tarbesõidukitena registreeritud, siis nö puhtaid tarbesõidukeid müüs enim Citroen (67). Järgnesid Peugeot ja Renault. Veokite segmendis oli edukaim Scania 24 veokiga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757