Kaubandus.ee  • 22 märts 2019
Jaga lugu:

Esimesed tänavused parimad toiduained on selgunud

Eesti Parima Toiduaine konkursil on selgunud esimesed tänavused tiitlivõitjad piimatoodete, pagaritoodete, kastmete ning valmistoidu ja magustoidu kategooriates .

Tänavune parim piimatoode on Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiim, parim pagaritoode Leiburi OatFit Kaeraröst ning parima kastme tiitli pälvis Valio Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga. Saarioinen Eesti Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid tunnistati võitjaks nii valmistoitude kui ka magustoitude kategoorias.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on see erakordne juhus, et üks toode pälvib hõbemärgi kahes toidukategoorias nagu seda tegid Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid.

„Pannkookide mõnusalt hõrk ja mahlane koostis ja mahedalt magus maitse teevad sellest ühelt poolt hea desserdi argiõhtusse või pidulikumale õhtusöögile, teisalt on väiksed pannkoogid tänu mugavale taassuletavale pakendile ka hea vahepala kiiresse päeva või pikale autosõidule. Kõrged punktid ja auhinnaline koht on igati välja teenitud,“ kinnitas Potisepp.

Parima piimatoote tiitli pälvinud Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiima puhul tõi hindamiskomisjon esile selle eheda puhta maitse, mis on märk väga kõrgest kvaliteedist, ning mõnusalt käepärase pakendi. Leiburi OatFit Kaerarösti pidas hindamiskomisjon hõbemärgi vääriliseks seetõttu, et vaatamata väga kõrgele kaerasisaldusele, mis tõstab toote tervislikke omadusi, oli toode äärmiselt meeldiva maitse ja õhulise tekstuuriga.

Valio Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga pälvis Eesti Parim Kaste 2019 väärilised punktid tänu ka varasematel aastatel tunnustust pälvinud kohupiima baasil loodud dipipõhjale, mis muudab kastme alternatiividest tervislikumaks. „Samuti avaldas komisjonile muljet eestimaalastele väga omane maitsekombinatsioon, mis on pakendatud kaunisse sini-must-valge kujundusega topsi,“ rääkis Potisepp.

Tänavuseks parimaks lihatooteks tunnistati Rakvere American tammesuitsuses marinaadis šašlõkk HKScan Estonialt, mille puhul toodi lisaks liha eriliselt heale maitsele esile ka asjaolu, et selle mugav ja vähe ruumi võttev pakend on valmistatud korduvkasutatavast plastikust.

Parima kondiitritoote hõbe märgi sai Gustavi tort Laulupidu Mattias Cafelt. „See tort paistab silma juba oma piduliku värviküllase välimusega, sest Eesti Vabariigi 100. juubeli puhul loodud torti ehib Viru-Nigula rahvariide triibumuster ning efektne kaunistus, millel ilutseb viisijupp armastatud laulupeolaulust „Ta lendab mesipuu poole“. Tumeda šokolaadi glasuuriga hapukoore-juustutort karamellikreemiga pakub aga ka väga hõrku maitseelamust,“ kinnitas Potisepp.

Kaks hõbemärki sai hindamistelt ka Salvest, kelle Smushie ökoloogiline pirni-kiivipüree spirulinaga tunnistati tänavuse parima puu- ja köögiviljatoote tiitli vääriliseks ning Põnn ökoloogiline puuvilja-jogurtismuuti küpsistega 6+ teenis välja tiitli Eesti Parim Lastetoit 2019.

„Salvesti puhul väärib erilist tunnustust see, et ettevõtte panustab jõuliselt ökoloogilisest toorainest valmistatud toodete turuletoomisele ning loob koostöös lastearstidega üha uusi lastetoite, mis toovad beebide toiduvalikusse uusi maitseid ja tervislikke toiduaineid. Smushie uus maitse on vääriline täiendus eelmisel aastal samas kategoorias võidu pälvinud smuutile ning Smushie sari on lisaks Eesti tarbijatele teinud võidukäiku ka eksporditurgudel,“ rääkis Potisepp.

Taaskord otsustas Eesti Parima Toiduaine hindamiskomisjon anda välja ka hõbemärgi Eesti Parim Kuivsnäkk 2019, mille pälvis Balsnacki foolhappega rikastatud Neljaviljakrõbuskid.

„Balsnacki krõbuskid on laiendanud märkimisväärselt tervislike snäkkide valikut meie poelettidel ning nende lõbusad pallikesed on saanud nii täiskasvanute kui ka väikelaste suureks lemmikuks. Kui pere suurematel või väiksematel liikmetel on soov krõbistada midagi telekat vaadates või näiteks pikemal autoretkel, siis Neljaviljakrõbuskid on kindlasti selleks väga maitsev ja tervislik valik,“ kinnitas Sirje Potisepp.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad kokad, õppeasutuste toitumise valdkonna õppejõud, toitumisteadlased, järelvalveasutuste ja kaubandusettevõte esindajad ning teised toiduga töötavad asjatundjad. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi kuldmärgi saanud võidutoode kuulutatakse välja 24. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil. Üks konkursi 25-aastase ajaloo jooksul tunnustatud toiduaine pälvib juubeliaasta puhul ka eriauhinna – Eesti Parim Toiduaine 25 Grand Prix tiitli.

Jaga lugu:
KAUBANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kaubandusteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

Kaubandus.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884maarit@kaubandus.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee