Autor: Kaubandus.ee • 6. september 2019

Aastaga kasvasid hinnad 2,4%

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus augustis võrreldes juuliga 0,7% ja eelmise aasta augustiga 2,4%.
Foto: Julia-Maria Linna

2018. aasta augustiga võrreldes olid kaubad 1,8% ja teenused 3,3% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta sama kuuga võrreldes langenud 0,5% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,2%.

Eelmise aasta augustiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit kõige enam toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust üle 40%. Sellest omakorda poole moodustas 27% kallinenud köögivili. Alkohoolsed joogid oli 5,8% odavamad, diislikütus 0,6% kallim ja bensiin 0,4% odavam. Toidukaupadest on sama ajaga kõige enam kallinenud värske köögivili (41%), kartul (35%) ja riis (16%) ning odavnenud kanged piiritusjoogid (9,4%).

Juuliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport. Augustiks ostetud lennukipiletid olid 26% kallimad kui juuliks ostetud piletid. Indeksi muutusele avaldas suuremat mõju veel rõivaste hooaja soodusmüükide lõppemine ja üüri 5,7% kallinemine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757