Autor: Kristjan Pruul • 7. oktoober 2019

Toiduhinnad hoidsid inflatsiooni üle 2 protsendi

Aastaga tõusis tarbijahinnaindeks septembris 2,2 ja augustiga võrreldes langesid 0,2 protsenti. Statistikaameti andmetel vedas hinnatõusu toiduainete, eriti köögiviljade hinnakasv.
Köögiviljade hinnad on tõusnud mitu kuud järjest
Foto: Julia-Maria Linna

Sealhulgas kaubad olid 1,4 ja teenused 3,5 protsenti kallimad kui aasta tagasi, teatas statistikaamet. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on möödunud septembriga võrreldes langenud 0,6 ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,9 protsenti.

Eelmise aasta septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit kõige enam toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõus. Põhiosa sellest andsid 13 protsenti kallinenud köögivili ja 5,4 protsenti kallinenud jahutooted.

Alkohoolsed joogid olid 6,8 protsenti odavamad, diislikütus 0,4 protsenti kallim ja bensiin 0,7 protsenti odavam. Toidukaupadest on enim kallinenud kartul (17%), värske köögivili (16%) ja riis (16%) ning odavnenud värske kala (16%).

Augustiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit kõige enam rõivaste ja jalatsite hooaja soodusmüükide lõppemine. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel mootorikütuse 1,5% ja köögivilja 8% odavnemine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Heli KünnapasKaubandus.ee toimetajaTel:
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700