Autor: Äripäev • 11. märts 2020

Lätist alkoholi ostvate inimeste osakaal on vähenenud

Konjunktuuriinstituudi uuringust selgus, et alates läinud aasta teisest poolaastast on vähenenud Lätist suuri alkoholikoguseid ostvate inimeste osakaal ja eestimaalaste alkoholiostureisid ei ole enam igapäevane meediauudis.
Alko1000 Market Lätis Iklas.
Foto: Liis Treimann

2016. aastal alanud ja 2018. aastal tipu saavutanud piirikaubandus hakkas vähenema läinud aasta juulis. Selle põhjuseks on Eesti valitsuse otsust alandada alkoholi aktsiisimaksu. Konjunktuuriinstituudi uuringust selgub, et piiriostude vähenemine on toimunud spetsiaalselt alkoholi ostmas käivate inimeste arvel ja ka selle arvel, et ostud on väiksemad.

Uuringust selgus, et kuigi ka 2020. aastal kavatsetakse Lätti alkohoolseid jooke ostma minna, siis võrdluses 2019. aastaga on Lätti kindlasti alkoholi ostma minna soovivate inimeste osakaal aastaga langenud 7%.

Aastatel 2017 ja 2018 oli Lätist alkoholi ostnute osakaal 35% ning eelmisel aastal langes see 33%-le, mis on viimase kolme aasta madalaim näitaja, kuid siiski 12% kõrgem, kui see oli 2016. aastal, kui piirikaubandus hakkas hoogsalt kasvama.

2019. aastal käis Lätis alkoholi spetsiaalselt ostmas 10% küsitlusele vastanutest, mis on 4% vähem kui 2018. aastal. Ühtlasi oli läinud aasta kolmas jätkuv aasta, mil spetsiaalselt selleks Lätti minevate inimeste arv langes. Kõrgeim oli Lätist spetsiaalselt alkoholi ostvate inimeste arv 2017. aastal, kui seda tegi 18% inimestest.

2019. aastal Lätist alkoholi ostnutest 29% ostab pärast alkoholiaktsiisi langetamist rohkem Eestist kui Lätist ning 12% ostjatest ostab nüüdsest ainult Eestist ning on loobunud Lätist ostmisest.

55% vastajatest leidis, et alkoholiaktsiisi langetamine nende oste ei mõjuta ning 4% ostab Lätist veelgi rohkem kui enne aktsiisitõusu.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757