Autor: Helen Külaots • 25. november 2022

Rautsi Talu: Eestis väiketootjana tegutsemiseks peab missiooni ja hullust olema

Selveri juhatuse liige Kristi Lomp ütles hiljutises intervjuus, et praegu valitseva energiakriisi tõttu võib väiketootjaid oodata ees uste sulgemine. Rautsi Talu juhatuse liige Taavi Põri ütleb, et väiketootjad võivad ju vahetada eriala, aga vastuseta jääb küsimus, mida eestlased siis tulevikus sööma hakkavad.

Saaremaal Suur-Rahula külas köögi- ja teravilja kasvatav Rautsi Talu on ilmselt paljudele tuttav värviliste porgandite järgi, mida nad müüvad Selverites üle Eesti. Talul on tootmispinda ca 250 ha, millest 50ha on erinevate köögiviljade all.

Taavi Põri ütleb, et praegu on ülioluline, et inimesed võimalusel eelistaksid kohaliku väiketootja toodangut, sest sisendite hinnatõus räsib märkimisväärselt. „Kulude kasv on olnud kiire, kuid me pole saanud tootehinda samaväärselt tõsta ¬– tarbija ei suuda seda lihtsalt vastu võtta,“ kirjeldab Põri talu olukorda ja lisab, et suurenevad kulud on nad pidanud ise alla neelama.

Küsimusele, mis saab Eesti väiketootjatest, vastab Põri, et võibolla oleks kasumlikum müüa põlluharimiseks kasutatud maa hoopis kinnisvaraarendajatele. „Eluaseme ja ärikinnisvara tõus mõjutab põllumajandust oluliselt. Võib tekkida küsimus, et mis mõtet on äri jätkata?!“ arutleb Põri ja lisab, et väiketootjana Eestis tegutsemiseks peab missioonitunnet ja veidi hullust olema.

Põri ütleb ka seda, et väiketootjate eelistamine suurtootjatele mõjutab otseselt riiklikku toidujulgeolekut. „Tänu väiketaludele säilib kompetents ja oskused toidu tootmiseks. Sellest ei ole palju möödas, kui üks Eesti suurimaid köögiviljakasvatajaid Sagro tegevuse lõpetas. Sõltuvalt majanduslikust olukorrast või tegijate motivatsioonist võib otsuse tegevus lõpetada teha ükskõik milline teine suurtootja,“ ütleb ta ja küsib, et mida me siis sööma hakkame?

Väiketootja kaup pole alati kõrgema hinnaga

Põri sõnul on Rautsi talu sellises kasvufaasis, kus piisava mahu tootmiseks peavad nad pakkuma konkurentsivõimelist hinda. „Tihtipeale on meie toode koguni odavam kui mõni kõrval oleva suurtootja oma,“ lisab ta.

Selver on võtnud teadlikult sihiks toetada Eesti väiketootjaid ehk võimaldada neil jaeketis oma kaupa müüa. Põri ütleb, et nende koostöö Selveriga sai alguse sellest, kui nad kuus aastat tagasi hakkasid Saare Selverisse enda köögivilju tarnima. „Ei läinud kaua aega mööda, kui juba olid Rautsi tooted müügil ka Järve Selveris, mis on teadupoolest suurim Selver Eestis,“ ütleb Põri ja lisab, et nad olid jaeketis esimesed, kes pakkusid pakituna värvilisi porgandeid.

Küsimusele, kuidas on koostöö suurketiga Rautsi Talu muutnud, vastab Põri, et kindlasti on nad kasvanud, kuid eelkõige on see aidanud fokusseerida vähematele toodetele ja suuremale mahule, mis võimaldab pakkuda paremat hinda ja tõsta efektiivsust. „Suures jaeketis olles oleme püüdnud täita turul neid auke, mille järele kliendil soov on, see on hea võimalus praegusel ajal ellu jääda“ lisab Põri.

Lõpetuseks ütleb Põri, et väiketootja kaupa tasub eelistada, sest see on aus ja puhas kaup. „Me kasvatame jätkusuutlikult ja keskkonnasõbralikke printsiipe järgides. Oleme tänulikud Selverile, kes on ikka meid letil hoidnud ja suhtunud paindlikult ka siis, kui ilmastiku või kahjurite pärast pole saanud tellimust täies mahus täita,“ lisab ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757