Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.
Foto: Liis Treimann
Kohaliku toidu kättesaadavus on osa meie riigi julgeolekust. See mõjutab inimeste hakkamasaamist ja tervist, kuid määrab ka majanduse, eeskätt põllumajanduse konkurentsivõime. Et inimesed saaksid tarbida eestimaist ning samal ajal oleks tagatud õiglane hind esmatootjatele ja kohalike talunikele, peame hoidma hinna mõistlikkuse piirides.
Järgmise aasta toiduainete hindu mõjutavad regiooni kõrgeimad energiahinnad, palgasurvest tingitud kasvavad tööjõukulud, tooraine maailmaturu hinnatõusud ning uued maksud ja maksutõusud, tõdesid toidutööstuste ja kaubanduse esindajad Toiduliidu korraldatud pressikonverentsil.
Eesti Põhjamaana jõulisem positsioneerimine ja siinse asjaajamise müümine aitab siia meelitada ettevõtteid, kes sõjahirmu tõttu tulemata jääksid. „Kui tahame olla edukad, peame olema osa Põhjamaadest,“ leiab Tallinna Kaubamaja juht Erkki Laugus.
Möödunud aasta oli kaubandussektori jaoks küllaltki keeruline, peegeldades Eesti majanduse üldisemaid arenguid. Pikalt kestnud majanduslangus ja tarbijate kindlustunde kukkumine seadsid nii kaupmeestele kui ka klientidele mitmeid proovikive, rääkis Prisma Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Nii ettevõtete kui eratarbijate madal kindlustunne, mida on suurendanud valitsuse maksumuudatuste kava, pärsib Eesti majanduskasvu ning eratarbimine jätkab vähenemist ka 2025. aastal, ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ehkki tehisintellekt jõuab meie argipäeva ning töistesse tegemistesse üha jõudsamalt, ei näe Sanitex gruppi kuuluva PROMO Food Service’i müügiprotsesside juht Eleri Lipping võimalust, et see lihast-luust inimese tegevuse täielikult endale haarab. AI saab olla küll assisteerivaks jõuks ning heaks abimeheks, kuid personaalsus ning inimlik kontakt ei kao kliendihalduse osas mitte kuskile.