Autor: Julius Simmulson • 19. mai 2020

Tootesiltide printimisel vali õige printer ja materjal

Kaubandustehnika ja kontoriseadmete müügi, paigalduse ja hooldusega tegelev ettevõtte RTT esindaja Julius Simmulson toob välja erinevad asjaolud, millele tuleb tähelepanu pöörata, et tootekleebised oleksid pakenditel loetavad ka peale toote müümist.
Värviline etiketiprinter Epson TM-C3500
Foto: RTT AS

Miks on tootekleebis oluline?

Silt pakendil on oluline infoallikas erinevate osapoolte jaoks. Seadusest tulenevalt on tähtis tarbijale anda ülevaade tootest – täpsem kirjeldus, toote sisaldus, säilivuskuupäevad jm. Vastav info peab olema loetav ka peale toote laost väljasaatmist, et klient oleks vajaliku teabega kursis. Lisaks on tootja jaoks oluline, et kleebis peal püsiks, muidu võib tekkida vajadus tootekoguse tagasikutsumiseks kaubanduspinnalt ja uute etikettide lisamiseks. Transpordikleebistel kehtivad samad nõuded, sest vastupidava ja loetava tootesildi puhul on kindlam, et seda käideldakse ja toimetatakse korrektselt saajani.

Kindlasti on oluline on ka turunduslik aspekt. Paljud ettevõtted eelistavad tänapäeval kasutada värvilist markeeringut, et tootesilti atraktiivseks muuta ning eristuda graafilise disaini abil.

Millised võimalused on siltide printimiseks ning mis on nende plussid ja miinused?

Tootesiltide printimise moodused jagunevad kolmeks. Esimene, laserprinter ehk tavaline kontoriprinter on tänapäeval tootemarkeerijana tasapisi välja suremas. Selle sisse pannakse tavaline või kleebispaber ning lisatakse pakendile. See on kõige kehvem märgistamisviis, sest on kulukas, tavapaberit kasutades võivad sildid maha tulla ja originaalpakendit rikkuda, kui toode pole kile sees. Arvestades kulu, mis läheb vajalikele materjalidele, on laseprinter kalleim valikuvõimalus.

Julius Simmulson
Etiketi ja printeri valiku tegemisel tuleb arvestada keskkonnategureid ja sildi materjali sobivust nendesse tingimustesse.

Termotrükil põhinev must-valge etiketi printer on tänapäevastest printimistehnoloogiatest kõige odavam ning vastupidav ka kullerteenustele. Etikett trükitakse kuumuse abil ning muud pole tarvis, kui termopaberit ning printerit. Tänu tahma kulu puudumisele on materjali kulu vaid mõni sent. Tegemist on odavaima ja töökindlaima paki sildi ja tootemarkeerimise vahendiga.

Kolmas on populaarsust koguv värviline etiketi printimise viis. Aastatetagune teadmine, et värviline etikett on kallis, on tänaseks muutunud ning printimise kulu kordades vähenenud. Sarnaselt must-valgetele etiketiprinteritele on valikus matt, pool-matt ja läikega kulumaterjalid.

RTT tootevalik annab võimaluse kasutada erineva võimekusega printereid ning lisaks seadmetele on materjalid ja kuluosad RTT müügisalongis saadaval. Kõige soodsam printer suudab toota olenemata mõõdust 10 – 30 000 etiketti kuus. Kallimate printerite kuumahu võimekus ulatub miljonini ning on olemas ka tooteid, mis võimaldavad etiketitootmist 24/7. Kontaktivabaks etiketi paigaldamiseks on hea kasutada etiketi aplikaatorit, mille abil toimub tootesildi paigaldus automaatselt.

RTT pakub ettevõtetele täisteenust, alustades etiketi printeritest ja materjalidest, kuni hoolduste ja nõustamiseni.

Milliseid etikette tuleks kasutada pakkide saatmisel ja kaupade markeerimisel?

Pakkide saatmisel võiks esimese eelistusena kasutada termoetikette, kuna tegemist on hinnaskaalal odavama, samas kullerteenusele vastupidava lahendusega. Oluline on, et sellisel juhul ladustatakse pakendit kuivas keskkonnas, näiteks kullerautos. Juhul kui ladustamine toimub päikese käes, on tarvis ilmastikukindlaid tootesilte, mis peavad vastu UV-kiirgusele ja hõõrdumisel teiste materjalidega ei kulu tekst maha.

Tihti saadetakse tooteid pakendis, mida soovitakse hiljem taaskasutada. Sellisel juhul peaks arvestama, et transpordikleebist oleks võimalik lihtsasti eemaldada. Parim lahendust selleks on kasutada kergliimiga termoetikette.

Kaupade markeerimisel võib eelistada erinevaid materjale, kuid populaarseim on taas termopaber. Oluline on teada, et kui tooted seisavad pikalt lettidel või ilmastikust mõjutatud kohas, võib termopaber muutuda ajaga häguseks või kollakaks. Sellisel juhul tasuks kasutada pigem paberetikette, sest need on kaetud õrna vahakihiga, mis on pikemalt kestev ning paremini loetavam. Toiduainete puhul on mõistlik kaaluda ka termotop etikette, mis on samuti parema vastupidavusega.

Valiku tegemisel tuleb arvestada keskkonnategureid ja sildi materjali sobivust nendesse tingimustesse. Eritingimuste korral nagu niiskus, päike, miinuskraadid, on mõistlik enne toote soetamist nõu pidada RTT müügiesindajaga.

Kuidas tehakse erinevaid etiketi disaine?

Alati on võimalus pöörduda graafilise disaini büroo poole, kuid tänapäeval on võimalik erinevate tarkvarade abil ise neid disaine teha. Tuntuimad tarkvarad on BarTender ja Nicelabel, mille abil saab praktiliselt kõiki keskklassi etikette valmistada, mis väiksemale ja keskmise suurusega ettevõttele vajalik.

Paljudel suurematel ettevõtetel on soov erilahenduslikuks graafiliseks disainiks, sellisel juhul on see võimalik valmiskujul tarkvarasse importida ja etiketiga sidustada.

VÕTA ÜHENDUST:

RTT AS

611 2258

[email protected]

TUTVU SIIN ETIKETIPRINTERITE VALIKUGA!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757