Autorid: Infinitium Agency, 1a.ee • 1. juuni 2023

Elektriline hambahari – peen teadus hammaste parimaks puhastamiseks

Foto: 1a.ee

Photo: 1a.ee

Elektriline hambahari on üks eriti äge ja kasulik vahend hammaste puhtana hoidmiseks ja hea suuhügieeni säilitamiseks. Nad muudavad harjamise lihtsamaks ja tõhusamaks ning annavad seega sulle parema võimaluse hoida oma hambad tervetena ning ennetada hambaaukude ja igemehaiguste teket.

Elektrilise hambaharja tõhusa töö saladus peitub nutikas teaduses

Foto: 1a.ee

Elektrilise hambaharja tõhususe taga olev teadus seisneb nende võimes tekitada kiiret ja kaalutletud mehaanilist liikumist, mis laseb puhastada hambaid tõhusamalt kui käsitsi harjates. Peamiste teaduslike aspektide jaotus:

1.Vibreeriv või võnkuv liikumine: elektrilised hambaharjad kasutavad käepidemesse peituvat mootorit, mis tekitab kõrgsageduslikke vibratsioone ja võnkeid. Need liigutused põhjustavad harjapea harjaste kiiret edasi-tagasi või ringikujulist liikumist. See aga aitab eemaldada hambakattu, baktereid ja toiduosakesi hambapindadelt ning ka igemepiirilt.

2.Katu eemaldamise efektiivsus: uuringud on näidanud, et elektrilised hambaharjad, eriti need, mis on võnkuva-pöörleva või helitehnoloogiaga, suudavad võrreldes käsitsi kasutatavate hambaharjadega palju paremini hambakattu eemaldada.

3.Elektrilised hambaharjad aitavad inimesi, kellel on raskusi käeliste tegevustega ja ka neile, kes mingil muul põhjusel ei pruugi suuta oma hambaid harjata päris nii, nagu ideaalseks suuhügieeniks tarvis oleks. Elektriliste hambaharjade motoriseeritud liikumine tagab harjaste jõudmise kõikidesse suupiirkondadesse, sealhulgas ka käsitsi raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse, tagades põhjalikuma puhastuse.

4.Taimer ja rõhuandurid: paljud elektrilised hambaharjad on varustatud sisseehitatud taimeri või rõhuanduritega. Taimer aitab tagada, et kasutaja harjaks hambaid 2 minutit – just nii kaua kui vaja. Rõhuandurid aga hoiatavad, kui inimene rakendab harjamise ajal liigset jõudu, mis võib kahjustada igemete tervist.

5.Harjapea disain: elektrilistel hambaharjadel on sageli kaasas või juurde ostetavad vahetatavad harjapead. Need pead on erineva suuruse ja harjaste konfiguratsiooniga, et rahuldada erinevaid inimesi ja nende hambaid – mõnel on tundlikud hambad, teine kasutab jällegi ortodontilisi vahendeid jne. Sobiva harjapea valimine aitab optimeerida hammaste puhastamist ja lahendada seega personaalseid suutervisega seotud probleeme.

Kuidas üks hea elektriline hambahari töötab

Foto: 1a.ee

Elektriline hambahari on säärane hambahari, mis kasutab hammaste puhastamiseks elektrit. Tal on käepide, mille sees on mootor, mis liigutab harjapead ringjalt edasi-tagasi või vibreerib kõrgetel sagedustel, mis omakorda aitab hambakattu ja toiduosakesi hammastelt eemaldada palju tõhusamalt kui tavaline hambahari.

Kui lülitad elektrilise hambaharja sisse, hakkab harjapea käepideme sees oleva mootori abil vibreerima. Kõik, mida sina pead tegema, on juhtima harja mööda hambaid ja igemeid. Elektrilise hambaharja harjased liiguvad kiiresti ja küürivad hambaid, puhastades neid vägagi põhjalikult.

Elektrilise hambaharja kasutamine on lihtsam ja mugavam kui käsitsi harjamine. Mõnel elektrilisel hambaharjal on ka lisafunktsioonid, nagu taimer või rõhuandur, mis aitavad sul harjata just nii kaua, kui vaja ning vältida ka igemete või hambavaaba kahjustamist, kui kipud liiga tugevasti harjaga ringi käima.

Elektrilise hambaharja kasutamiseks tuleb seda aga laadida. Selleks tuleb hambahari vooluvõrku ühendada või kasutada eellaetud akut. Elektrilise hambaharjaga tuleb sageli kaasa ka vahetatav harjapea, või siis saab lisakomplekti otsikuid soetada samast kohast kui hambaharjagi. Nii saab kulunud harjased lihtsalt uute vastu vahetada.

Milline elektriline hambahari valida

Foto: 1a.ee

See, milline on õige ja parim elektriline hambahari just sulle, sõltub sinu individuaalsetest vajadustest. Millele tasuks aga mõelda:

1.Uuri erinevaid hambaharjasid, ainult nii saad välja selgitada, kas sulle istub pigem klassikaline võnkuv-pöörlev hari, või näiteks ultrahelilaineid tekitav ultrahelihari.

2.Omadused: uuri ja kaalu, mis funktsioone sul tegelikult vaja läheb. Taimer? Rõhuandur? Telefoniga ühendamine? Uuri ka erinevaid puhastusrežiime – näiteks tundlikele hammastele, valgendav.

3.Harjamispead: vahetatavad harjaotsikud on kasulikud. Erinevad pead vastavad erinevatele vajadustele – olgu selleks siis tundlikud hambad, breketid või igemehooldus.

4.Toiteallikas: lae kas tervet hambaharja või vaheta/lae tema akut.

5.Hind: otsi endale mõnus hinna ja kvaliteedi suhe. NB! Soodsa hinnaga põhimudelid teevad samuti tublit tööd, selle üle ei tasu muretseda.

Laste elektriline hambahari – terake eriteadust

Foto: 1a.ee

Millele peaks lapsele hambaharja valides eriti rõhku pöörama?

-Eakohasus. Väikelastel on väiksemad suud ja õrnemad hambad ning igemed, õige laste hambahari arvestab sellega.

-Turvalisus ja vastupidavus – et hambahari püsiks peos ja ei läheks kukkudes kergesti katki.

-Vahva väljanägemisega, et oleks lõbus hambaid pesta.

-Just lastele mõeldud puhastusrežiimid

-Äpp, mis laseb lapse hammastepesul silma peal hoida.

-Kerge kaal ja ergonomiline kuju

-Nõu tasub küsida ka lapse hambaarsti käest

Kokkuvõtteks

Oluline on märkida, et kuigi elektriline hambahari pakub palju eeliseid, sõltub tema üldine tõhusus ikkagi õigest harjamistehnikast, kasutamise sagedusest ja muudest suuhügieeni tavadest, nagu hambaniidi kasutamine ja regulaarne hammaste kontroll.

Elektrilist hambaharja tuleks optimaalse suu tervise tagamiseks kasutada koos tasakaalustatud suuhooldusrutiiniga. Tarkvara on seega ikkagi sinu mõistus, vajaliku riistvara aga leiad mugavalt 1a.ee veebipoest!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757